Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Immár 3 millió felett van a beoltott magyarok száma, a múlt héten uniós szinten Magyarország volt a leggyorsabb, az uniós tempó kétszeresén oltanak a magyarok - mondta a heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az látszik, hogy egyelőre kiesik a Janssen vakcina, amivel kapcsolatban komoly egészségügyi aggodalmak vetődtek fel. Ez ezt jelenti, hogy félmillióval kevesebb vakcina lesz, ezt pótolni kell, tárgyalásokat kezdett a kormány a pótlás érdekében. Ezeket Gulyás nem részletezte.

A regisztráltak száma immár 4,2 millió fölé haladt, ezen felül voltak az egészségügyi és a fegyveres szolgálatok dolgozói, akiket soron kívül oltottak.

A kormány szerint jól halad az oltás de nem elég jól.

Üzleti érdek a vakcinavita

A vakcinák hatékonyabbak mint akár a gyártók ezt eredetileg jelezték, mindössze a beoltottak 1 százaléka betegedett meg, különösen jók az adatok a leginkább veszélyeztetett idősebb korosztályban.

Gulyás szerint üzleti érdekek állnak amögött, hogy valamelyik oltóanyag hatékonyságát megkérdőjelezik. A magyar hatóságok vizsgálatai szerint minden épp használatban lévő vakcina biztonságos, kellő védettséget biztosít.

Gulyás kiemelte, hogy a kínai vakcinák is hatékonyak, erről döntést hozott a magyar szakhatóság. Az esetleges, sajtóban megjelenő kritikák akaratlanul is egyoldalú üzleti érdekeket szolgálnak – mondta a miniszter.

Változni fognak nyárra a szabályok, és a karanténkötelezettség is megszűnhet. Erről a kormány később dönt, most még arra ösztönzik a lakosságot, hogy csak szükséges üzleti utak esetében vállaljanak külföldi utakat.

Újabb kampány kell

Napokon belül elérhető a 3,5 milliós beoltotti szám, és a regisztrációs adatok is biztatóak. A cél a 6 millió, vagyis 60 százalékos beoltottság.

Ezért újabb óriásplakátok jönnek. „Az oltás életet ment” szlogennel futó kampányban ismert emberek népszerűsítik az oltást.

Ha sikerül a kieső Janssen vakcinákat a kormány szándékai szerint pótolni, akkor a hatmillió beoltottat májusra el lehet érni.

Ekkor további lazításokról születhet döntés.

Lehet végre sörözni

Ma megjelenik a rendelet, ami eltörli a közterületi díjakat a vendéglátóhelyek esetében, erről Gulyás szerint azért volt szükség rendeletben határozni, mert több budapesti kerület ezeket a költségeket behajtotta volna a vendéglátóhelyeken.

Jelen állás szerint hamarosan nyithatnak a teraszok és kerthelyiségek, a további lazítás a beoltottsági szint függvénye.

A bértámogatás az éttermeknek májusban is jár, és a turisztikai szövetség ajánlásgyűjteményt állított össze az új működéshez – mondta Gulyás.