Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kancelláriaminiszter méltatta a mostani választási eredményt, különösen a kiugró részvételi arányokat a Fidesz újraválasztását követő első kormányinfón.

A heti kormányülésről elmondta, hogy az előző kormány az új kabinet megalakulásáig betölti pozícióját és ellátja feladatait. A megbízatás az új országgyűlés megalakulásával, május 2-án véget ér, utána az új kormány megalakulásáig a mostani kabinettagok ügyvivőként vezetik a területeiket.

Orbán Viktor sokakkal már beszélt, akiket szeretne a következő kormányának tagjaként tudni, többekkel még csak ezután fog. Orbánt a május 16.-al kezdődő héten választják meg miniszterelnöknek, utána alakul meg a kormány, miután ennek szerkezetét a parlament jóváhagyja.

Kocsis Máténak lehetősége lett volna kormánytagnak lenni, de ő inkább a Fidesz frakcióját fogja a továbbiakban vezetni - magyarázta Gulyás.

Kérdésre annyit elmondott, hogy Orbán vele is beszélt két alkalommal is a kormányzati folytatástól, de ennek részleteit nem akarta elárulni.

Az biztos, hogy önálló egészségügyi minisztérium nem lesz, ha változnak is a szerkezeti feltételek, a humán terület várhatóan egyben marad.

Hosszú háborúra kell készülni

Reális, hogy hónapokig, akár évekig is eltarthat az ukrán háború, még intenzívebb harcok is lehetnek. A miniszter kifejtette, hogy a járványügyi veszélyhelyzet május 31-el megszűnik. A kormány viszont az alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy háború esetén a kabinet cselekvőképessége biztosított legyen, ezért kiegészítenék a veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, illetve szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével.

Eddig 625 ezernél többen, csak az elmúlt 24 órában 10 ezren léptek be az ukrán háború elöl menekülve Magyarországra. Meglátják, hogy az események alakulása okot ad-e arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessenek.

Eddig a védelemre 600 milliárd forint ment a déli határra, 40 milliárd ment eddig az ukrán menekültek helyzetének kezelésére, a teljes összegekből 2 százalék amit az EU adott a kormányzati szerveknek.

A kormány továbbra is úgy látja, hogy brutális, kétszámjegyű recesszióba fordul a német és a magyar gazdaság is ha kiesik az orosz földgázellátás, aminek nincs érdemi alternatívája. Az olaj esetében van lehetőség, de több százmilliárdos költés és egy éves folyamat lenne a MOL százhalombattai finomítójának átállítása. Egyelőre nem látni ezekre a kérdésekre a választ, ezért felelőtlenség az idevágó szankciókról beszélni Oroszországgal szemben.

Később lesz döntés az árstopról

Nem vitás, hogy a költségvetést módosítani kell, pusztán az infláció miatt. Konkrét döntés még nincs, de továbbra is szeretné a kormány, ha a tavaszi parlamenti ülésszakban megszavazhatnák a rákövetkező év költségvetését. Most sok a bizonytalanság, így ez az ütemezés jelenleg bizonytalan, a módosítás viszont aligha kerülhető el.

Az árstopokról azt mondta, hogy ezek beváltak, mérsékelték az inflációt. a négy intézkedés nélkül 13 százalék lenne a drágulás mértéke, ami így 8,6 százalék. A továbbiakban szerény emelkedést, majd trendfordulót lehet remélni, aminek eredményeként záros időn belül csökkenésnek indul a drágulás.

A kormány továbbra is vizsgálja, hogy mi legyen ezeknek az intézkedéseknek a sorsa, döntés még nincs.

Gulyás elmondása szerint alaptalanok azok a vádak, miszerint gazdasági versenyképességben visszaesőben lenne az ország, sőt, több uniós államot megelőztünk, mindezt kiugróan magas foglalkoztatottsági mutatók mentén.

Megmarad az a cél, hogy Magyarország költi a legtöbbet GDP-arányosan a kontinensen családtámogatásra, forráskivonásra ezen a téren nem kerülhet sor, bővülésre viszont nyitott a kormányzat.

Bízik benne kormányzat, hogy az uniós finanszírozási tárgyalásokban a helyreállítási program keretében lévő projektekben meg lehet állapodni. Az biztos, hogy ki kell venni elemeket a stratégiából, lévén a megállapodásban kötelezően vállalni kell az egyes projektek kivitelezését. Ez most nehéz, mivel egy év alatt 30-40 százalékkal emelkedtek az építőipari költségek, ezért a korábbi terveket újra kell gondolni, ez folyamatban van.

A szándék továbbra is megvan a budapesti repülőtér megvételére, a finanszírozás feltételeit meg kell teremteni.