Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány döntése értelmében a második oltástól számított 270 napig érvényes marad az uniós igazolvány. Ez azt is jelenti, hogy megváltozott a hazai döntés, így mégsem kötik az igazolvány érvényességét a harmadik oltáshoz.

Korábban azt várta a kabinet, hogy az Európai Unióban is szigorítások lesznek, ezzel szemben egy enyhébb rendszer mellett döntött az Európia Bizottság - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. E módosítással összhangba hozzák a hazai rendszert az uniós szabályozással.

Most azt lehet látni, elértük a csúcsot, gyors lesz az ötödik hullám elvonulása. Lényegesen gyorsabban terjed a fertőzés az omikron variáns által, de a kórházi ellátásban ez nem jelentett nagy megterhelést, nem emelkedett az elhunytak száma sem úgy, mint a korábbi hullámok idején.

Jelenleg 6 millió feletti az első és második oltást felvettek száma, 3,7 millióan már a harmadik oltást is megkapták. Több mint 8 millió oltóanyag áll rendelkezésre, kér is mindenkit a kormány, hogy a szabálymódosítás ellenére menjen el oltakozni. Továbbá 50 ezer kezelésnyit veszünk az uniós közös beszerzési megállapodás keretében a Pfizer gyógyszeréből. Ez a rizikós betegek kezelésére szolgáló készítmény.

Jöhet a gáz

Nagyjából 2036-ig biztosított az ország gázellátása orosz forrásból, a meglévő keretet bővítené egymilliárd köbméterrel a kormány - mondta Gulyás.

Szavai szerit erről lényegében meg is állapodott Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten. Az ügy még nincs lezárva, de mivel az elvi megállapodás már megszületett, a folyamatban lévő egyeztetések már leginkább technikai jellegűek.

Gulyás megismételte a magyar álláspontot: megoldást kell találni az ukrán válságra. A szankciós politika nem vezet sikerre, ezzel együtt eddig is a szövetségesei oldalán lépett fel.

A kérdés most lényegében Ukrajna NATO tagságáról szól, erről kell döntenie a nyugatnak, a kérdésben Magyarország diplomáciai súlya meglehetősen kicsi, ennek megfelelően visszafogottan lép fel a kormány.

Februári pénzeső

Februárban kapják kézhez tömegek a kormány által jóváhagyott kifizetéseket, amelyeket a tavalyi rektor, 7 százalék körüli gazdasági növekedés alapoz meg.

Ennek megfelelően februárban fizetik:

  • a 13. havi nyugdíjat ,
  • a gyerekesek szja-visszatérítését,
  • a 25 éven aluliak megkapják az első adómentes fizetésüket,
  • az orvosok, pedagógusok, közszolgák emelt bért kapnak,
  • a bruttó 200 ezer forintos minimálbér, a 260 ezer forintos bérminimum is februárban megy először, és
  • nagyjából 63-64 ezer ember kap hathavi fegyverpénz

A tervek szerint a GDP 5 százaléka alatt lesz az idei áht-hiány, a csökkenés mellett elkötelezett a kormány.

A hétvégi viharok elsősorban a mezőgazdaságban, a fóliás zöldségtermesztőknek okoztak károkat. Az agrártárca épp felméri ezeket a károkat, a kormány vis maior alapot hoz létre, és rendelkezésre bocsát kármentő forrásokat. A tárca jövő hét elejére végezhet a vizsgálatokkal, remélhetőleg néhány héten belül megtörténhetnek a kifizetések.

Valószínűleg többmilliárdos kárigényre kell felkészülni - tette hozzá Gulyás Gergely.

A Völner-ügy is előkerült

A Völner–Schadl-ügykapcsán Gulyás egy kérdésre azt mondta: kitart januári kijelentése mellett, amely szerint a Völner–Schadl-ügy egyedi elkövetés volt.

A tárcavezető „koncepciózius szemléletnek” nevezte azt a felvetést, amely szerint az ügyben három minisztérium érintett, nem pedig egyedül Völner Pálról lenne szó.