A meghívó alapján Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi költségvetésről adhat tájékoztatást a Kormányinfón – írja a Portfolio. A kormány Európai Unió felé tett a értelmében 2024-re a különadók megszűnnének, a büdzsét viszont muszáj lenne kiigazítani, a kettő viszont bajosan egyeztethető össze. Első lépésként a kabinet megemelte a jövő évi hiánycélt.

A korrekciós intézkedések nélkül nem teljesíthető az akkor még a GDP 2,5 százalékában meghatározott hiánycél. Ezért a kormány a május elején bemutatott konvergenciaprogramjában a hiánycél megemeléséről döntött: 2,9 százalékra.

A kormány május 30-án nyújtja be a jövő évi költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek, amely július 7-én dönthet annak elfogadásáról.

A költségvetés a konvergenciaprogramban szereplő főbb makroszámokra épít, ami 6 százalékos inflációt és 4,1 százalékos GDP-növekedést jelent.

A különadókon felül tavaly bevezetett, és eredetileg 2023 év végéig kihirdetett extraprofitadókat a kormány egyelőre nem vezeti ki, holott az Európai Bizottságnak ezt ígérte. Az idei költségvetési folyamatok nem a kormány várakozásainak megfelelően alakulnak, ez rávetheti árnyékát a 2024-es büdzsére is.

Május 19-én szakmai egyeztetés keretében ismét találkozott Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök. A gazdaságirányítás két fő ágának vezetői legutóbb áprilisban folytattak személyes egyeztetést, akkor egyeztek meg abban, hogy a stratégiai kérdésekben ezentúl is rendszeres személyes megbeszéléseket folytatnak.