Az oltások száma közelít a 4,5 millióhoz, a mai napon megkezdődik a 16-18 éves regisztrált fiatalok, összesen 96 ezer fiatal oltása, ez a kampány keddig tart. Az utána megmaradt Pfizer vakcinát, 144 ezer adagot időpontfoglalással lehet igénybe venni, erre a legrégebb óta várakozók kaptak lehetőséget sms -ben - mondta Gulyás.

Számításaik szerint a pünkösd utáni héten fogjuk elérni az 5 millió beadott első oltást, az ehhez kapcsolód enyhítésekről a jövő heti ülésen tárgyal és dönt a kormány, de az már most is biztos, hogy bárhogyan alakulnak oltások, május 28-tól lehet lakodalmat tartani - jelentette be a miniszter.

Döntöttek arról, hogy a külföldön élő magyarok is kapnak védettségi igazolványt, a szabályozás most alakul, terveik szerint minden magyar állampolgár, aki külföldön, azaz az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, az igazolások kormányhivatali bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt.

A héten a WHO döntött a Sinopharm vakcina elismeréséről, ötödikként felvette az ajánlott sorba, ami visszaigazolja a korábbi magyar döntést, miszerint minden védettséget adó oltóanyaggal lehet oltani

Gulyás szavai szerint továbbra is jó esélyünk, hogy élen legyünk az európai átoltottságban, Magyarországon a lakosság 56 százaléka már megkapta legalább az első oltást. Ma a még hátralévő regisztráltakat egy nap alatt be lehetne oltani, ha mindenki elfogadná a felkínált oltóanyagot. Elértük az ötmillió regisztráltat, további 200 ezer fő egészségügyi, rendvédelmi dolgozó , illetve idősotthoni lakó, összesen 5,260 millióan igényelték itthon eddig az oltást, ezt a számot is el tudjuk érni június első felében.

Gulyás szerint június elejére, közepére mindenkit be tudunk oltani, azokat is, akik választani akarnak a vakcinák között.

 A héten benyújtottuk az EU-hoz a helyreállítási tervet, ami néhány napon belül részletesen megismerhető lesz a kormány honlapján.

A legfőbb célok maradtak, a források 34,1 százalékát egészségügyre, 25-20,5 százalékát kiemelt közlekedésfejlesztésre, az oktatás átfogó fejlesztésére fordítják.

Az oltásokkal kapcsolatban Gulyás úgy vélte, a keleti vakcináknak köszönhető, hogy Magyarországon másfél-két hónappal előbb állhat vissza a normális élet, mint az EU-ban máshol.

A miniszter elmondta, elkészül a védettségi igazolvány mellé egy applikáció is, ami hamarosan élesedik is. Az EESZT-ben regisztrálni, és mind a plasztikkártya, mind az alkalmazás jó a védettség igazolására. Az utazásokkal kapcsolatban a miniszter azt mondta, Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt, eddig hét országgal írták alá az oltási igazolványok kölcsönös elfogadását. Azokkal az országokkal, ahová a magyarok többsége utazni szokott, jó eséllyel lesz ilyen megállapodás. A horvátok a második oltást követő 14. naptól engednek be bárkit az országba.

Júniustól tarthatók nyári táborok.

Gulyás szerint év végére juthat vissza a gazdaság oda, ahol a vírus előtt volt. 2020-ban 5 százalékos recesszió volt, az 10 százalékos gazdasági csökkenés. Idén 4,2-4,3 százalékos növekedési becslése van a Pénzügyminisztériumnak, ha ezt kicsit túlteljesítik, akkor év végére a kormány eljuthat oda, ahol a koronavírus előtt állt, mondta Gulyás a Telex tudósítása szerint.

Az uniós oltási igazolvány nem írhatja felül a magyar védettségi igazolványt. A miniszter szerint nem kell aggódni, tárgyalnak az országokkal, hogy ezt elfogadják.

Gulyás elmondta, tegnap hosszútávú vakcinagazdálkodásról is tárgyalt a kormány.  Június után, amikor már mindenkit, aki igényelte beoltottunk, még több millió adag vakcina fog érkezni. Egyelőre nem lehet tudni, hogy kell- e, és ha igen, mennyi idő után kell újraoltani az embereket, és még az is kérdés, hogy mennyi ideig állnak el a vakcinák. Az a cél, hogy álljon rendelkezésre annyi vakcina, amennyi ahhoz kell, hogy a védtelenné válókat újra beolthassák. Mindenesetre akkor majd nem 5-6 millió embert kell egyszerre beoltani - válaszolta egy kérdésre a miniszter.

Elmondta, nem tartják elképzelhetőnek, hogy a késve érkező védettségi igazolvány helyett az oltásnál  kapott igazolást elfogadják ott, ahol a plasztikkártya kellene.

Elhangzott, május 25-től már időpontfoglalás nélkül lehet ügyeket intézni a kormányablakoknál.

Fizetős PCR-teszt, hitelmoratórium, kinevezés

A Telex tudósítása szerint kérdésre válaszolva Gulyás azt felelte, nem kell fizetnie a halasztható műtétek előtti koronavírus-tesztelésért annak, akit beoltottak, vagy önhibáján kívül nem kapta meg az oltást, vagy aki regisztrált az oltásra.

A kérdésre, hogy az Országos Atomenergia Hivatal vezetője miért lesz 9 évre, leválthatatlanul kinevezve, Gulyás azt mondta, az volt az unió kérése, hogy a hivatal független szervként működjön, ez a lépés ezt szolgálja. A függetlenséget az is garantálja, hogy nem kormányzati alkalmazott vezeti, hanem szakmai kinevezett.

Paks 2. meghiúsulása Gulyás szerint drámai rezsiáremelkedéshez vezetne, ezenkívül a környezetvédelem iránt elkötelezettek tudják, hogy a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok atomenergia nélkül nem érhetők el.

Nincs még döntés a hitelmoratóriummal kapcsolatban, a kormány tárgyal a Magyar Bankszövetséggel.