A jelenlegi járványügyi védelmi intézkedések fenntartása indokolt, legalább március 1-ig - jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón.

A kormány kéri majd az országgyűlést, hogy hosszabbítsák meg a járványügyi veszélyhelyzetet. A védelmi intézkedések fenntartását február második felében felülvizsgálják - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormányinfón az is elhangzott, hogy két esetben lehet enyhítés: ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, vagy ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina.

A miniszter szavai szerint a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni és kordában tartani a járvány magyarországi terjedését, de oltás hiányában bármilyen enyhítés romláshoz vezethetne.

Jöhetnek a vakcinák

A magar kormány úgy döntött, hogy - az engedélyezési eljárást gyorsítandó - mindegyik, a világon valahol már alkalmazott vakcina, amellyel már több mint 1 millió embert beoltottak, megkaphatja a felhasználási engedélyt.

A hazai felhasználás előtt minden behozott vakcinát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ellenőrzi. Gulyás szavai szerint a veszélyhelyzeti felhasználás azt jelenti, be lehet hozni a vakcinát, csak alkalmazás előtt ellenőrizni kell.