Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós helyreállítási alapról továbbra is, ma is tárgyal a kormány az Európai Bizottsággal, de megtettek mindent, hogy ez másodlagos legyen a társadalom számára – mondta a heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Megszületett a kormánydöntés, hogy a költségvetés biztosítja a forrásokat, amelyek késhetnek az újonnan indított kötelezettségszegési eljárás miatt. Gulyás kiemelte, hogy a korábbiakhoz képest ez nem jelent változást, eddig is bevett gyakorlat volt, hogy a kormány megelőlegezi az uniós pályázati források kifizetését.

A kormány elutasítja az általános támadást, amit a kötelezettségszegési eljárás mutat, mi továbbra is lojális együttműködésre törekszünk – mondta Gulyás. Hozzátette, hogy a kormány azzal számol, hogy az ebben a vitában még hamarabb megoldódhatnak a források visszatartását okozó viták, így az ideiglenesen kimaradó uniós források is hamar bejönnek.

Hívei vagyunk az EU-nak

Továbbra is uniós tagok akarunk maradni, de lehetőség kell legyen, hogy a klub szabályaihoz hozzá is szóljunk – mondta a gyerekvédelmi törvény miatt ért kritikákra reagálva Gulyás.

Fontos az ország pozícióit megerősíteni, erre szolgál az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett népszavazás. Az egyetlen eszköz a kötelezettségszegési eljárással szemben, ha a nép foglal állást – mondta a miniszter.

Ez a kormány várakozásai szerint eszközt ad majd, hogy a gyereknevelést helyesen valósítsuk meg. Most úgy látható, hogy megtartható lesz a népszavazás a választások előtt, reálisan jövő januárban, februárban, ha nem lesznek az elkerülhetetlen fellebbezések, akkor decemberben is akár.

Már itt az új vírusvariáns

Újabb 15 fő esetében találtak koronavírus fertőzöttet az új, gyorsabban terjedő variánsokból. Delta variánssal 14, és egy gamma, avagy brazil variánssal diagnosztizált beteg is van. Minden orvosi szakvélemény szerint a delta sokkal gyorsabban terjed, ezért továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy szerezzen oltás által védettséget.

Augusztus 1-től lehet harmadik oltás is, van kellő mennyiségű oltóanyag.

Gulyás elismerte, hogy a delta variánssal szemben valamivel gyengébb védettséget ad a vakcina, de még így is az oltás jelenti a legjobb védelmet.

Azzal kell számolni, hogy a delta variáns itt van, sokkal gyorsabban terjed, ez adott esetben az idei gazdasági kilátásokat is befolyásolhatja.