Mi kell a várva-várt uniós pénzek érkezéséhez?

Az uniós pénzekről a miniszter és a kormányszóvivő elmondta, Navracsics Tibor három uniós biztossal tárgyalt szerdán Brüsszelben, a fő téma az alapítványi fenntartású egyetemek, pontosabban azok kuratóriumi tagsága volt. A kormánynak együtt kell működnie. Ha kialakul a konszenzus az uniós intézményrendszerrel, április második felében már a parlament elé kerülhet a törvénymódosító javaslat.

A 2021 utáni költségvetésből, néhány adminisztratív költségtől és közvetlen forrástól eltekintve a kohéziós forrásokból semmit nem kaptunk, mert az igazságszolgáltatással kapcsolatos módosítások szükségesek ehhez

– mondta Gulyás Gergely.

A mezőgazdasági pénzek esetében rendben vannak, a helyreállítási alapot az igazságszolgáltatási és egyéb kérdések blokkolják, a kohéziós pénzeknél két szabály van: a kondicionalitási eljárásban hozott tanácsi rendelet három programnál 55 százalékos felfüggesztést hozott, ezek akkor válnak szabaddá, ha az eljárást sikerült lezárni, de van egy generális feltétel is, ami az igazságszolgáltatást érinti. Utóbbiban közel vannak a megegyezéshez, a Bizottságtól csak egy bólintásra van szükség.

A kormány be fog avatkozni a szerződésekbe

A korábbi szabályok szerint az egyetemleges szolgáltatásba, illetve utána a végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalatok, és az ebbe a körbe tartozó önkormányzatok, egyházak, alapítványok, ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, az akkori árkategóriába kerültek. A kormány be fog avatkozni a szerződéseikbe és lehetővé teszi, hogy a jelenlegi piaci áron jöjjenek létre új szerződések, ami jelentősen alacsonyabb, mint a korábbi.

Az ezzel kapcsolatos veszteségeket ilyen esetekben az MVM kénytelen viselni, ez 19-20 milliárd forintot jelent, de 14 ezer ügyfélnek segítség a döntés, ebből tízezer gazdasági társaság.

Döntött a kormány, tovább csökkentik a távhő árát

Érkezik ősztől az olcsóbb távhő az intézmények számára. Május közepéig földgáz-kereskedelmi szerződés jön létre a kijelölt kereskedő és a felhasználók között. Bővebben>>>

Gulyás Gergely a Magyar Postáról elmondta, állami tulajdonú céget nem segíthetnek ki, mert az tiltott állami támogatásnak minősül és uniós büntetést vonhat maga után. Ezért 334 kisposta bezárása mellett döntött a tulajdonos, ami ezáltal költségcsökkentést eredményezett. Jelenleg nincs napirenden, hogy az állam kiszervezze a társaságot.

Tervezik a vízhálózat felújítását, és egységes árrendszer bevezetését

A víziközművek helyzetéről is hosszan tárgyalt a kormány. Két problémával szembesültek: az egyik, hogy a vízvezetékrendszer felújítása elengedhetetlen, a hálózati vízveszteség országosan 22 százalék, néhány térségben 60 százalék.

Átfogó felújításra van szükség. Arra adtak felhatalmazást az energiaügyi miniszternek, hogy a felújításra – és amennyire lehet, egységes árrendszer irányába történő elmozdulásra – tegyen javaslatot.

A víziközmű felújítási költsége mintegy 1000 milliárd forint lesz. Gulyás Gergely szerint ez történhet hitelből, költségvetési pénzekből vagy uniós forrásokból, de ennek tervezése még tart.

Hozzátette, a fenntartáshoz már most is 150 milliárd forinttal járul hozzá a kormány. 

Mikor döntenek az élelmiszer-árstopról?

Két héttel a határidő előtt szoktak dönteni, a következő kormányülésen döntenek – felelte a miniszter az Index kérdésére. Minden szereplő véleményét ismerik, tudnak dönteni.

A következő inflációs adatok meghatározó mértékben befolyásolják a döntést.

A kormánynak egy világosan rögzített célja van, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció. Az elmúlt évtizedek inflációs adatait tekintve idén is magas lesz az infláció, de lehet remélni, hogy a jövő évben normális szintre tudunk visszajutni. Egész Európa régóta nem küzdött ekkora inflációval.

Nyáron már követhetjük az árakat az online árfigyelőn

Szentkirályi Alexandra a január 23–29. közötti árstoprazziáról elmondta, 468 üzlet volt érintett, ahol nem tartották be az intézkedéseket. 179 jogsértést állapítottak meg, a bírság kiszabása folyamatban van. Összességében 333 millió forint büntetést szabtak ki. Egy-egy bolt esetében 2-3 jogsértést is regisztráltak.

A legáltalánosabb jogsértés az volt, hogy míg a bolt polcain az árstopos termékek nem voltak elérhetők, a raktárban bőven tartottak belőlük.

Nagyhéten nagy fogyasztóvédelmi razziát tartanak

A húsvéti ünnepekre nemcsak a lakosság készül a nagy bevásárlásokkal, hanem a fogyasztóvédelmi hatóság is résen lesz a boltokban. Folytatják a nagy ellenőrzéseket, legutóbb kalácsokat, pálinkákat és gyümölcsleveket vizsgáltak. Bővebben>>>

Elhangzott az is, hogy a kormány a szakhatóságokkal közösen folytatja az árstop betartását, és figyelik a termékek árát. Nyár elejére lesz működőképes a GVH-val közösen indítani tervezett online árfigyelő.

Svédország még nem érdemelte ki a bizalmat

A kormány a NATO-ratifikációt előterjesztette az Országgyűlésben, a frakcióban kialakult egy vita, olyan érvek merültek fel, amelyeket a kormány sem tart megalapozatlannak, jelenleg a svéd–magyar kapcsolatok mélyponton vannak (például a gyermekvédelmi törvényt érintő perhez történő csatlakozásuk miatt), ezért bizalomerősítő lépésekre van szükség.

Gulyás Gergely leszögezte, nem jó, ha országok közötti vitákat importálnak a NATO-ba.