A kormányrendelet a szombati Magyar Közlönyben jelent meg.

A magyar kormány rendelettel különleges gazdasági övezeteket hozhat létre, amelyek kikerülnek a helyi önkormányzat fennhatósága alól, még a helyi adót is a megyei közgyűlés állapítja meg és kapja. A "különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslatot szerdán fogadhatja el a parlament.

A kormány - az önkormányzat feje fölött - elsőként a gödi Samsung-gyárnál jelölt ki különleges gazdasági övezetet. Ilyen övezetté lehet nyilvánítani azt a területet, amelyet

  • a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított,
  • legalább 100 milliárd forint teljes költségigényű,
  • a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű és
  • a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, új beruházás vagy bővítés megvalósítását szolgálja.

Amennyiben az övezetben van a helyi önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonába tartozó terület (közterület, park, út), az a megyei (fővárosi) önkormányzat tulajdonába megy át. A különleges gazdasági övezetre a kormány is adhat építési előírásokat, ha ezt nem teszi, akkor a megyei önkormányzat írhat elő ilyeneket. Ameddig ezt nem teszi meg, addig a helyi építési előírások élnek a beruházásra.

Minden olyan jogkört, amelyet korábban a helyi polgármester és jegyző gyakorolt (ilyen például az építéshatósági jogkör), a megyei közgyűlés elnöke, illetve a megyei jegyző veszi át.

Megszűnik a helybeli önkormányzat helyi adót megállapító jogköre, azt a megyei közgyűlés veszi át és a befolyt adó a megyei önkormányzat bevétele lesz. Az állami adóhatóság az általa beszedett helyi adót naponta átutalja a közgyűlés számlájára.

A gödi beruházással közvetlenebbül érintett települési önkormányzatok a következők: Csomád, Dunakeszi, Göd és Sződ. Az eddig a gödi önkormányzat tulajdonában lévő forgalomképtelen közterületek máris átmentek a Pest megyei önkormányzat tulajdonába. (A gödi Samsung-gyár az elektromos hajtású autókba készít akkumulátorokat, a munkavállalók egyre nagyobb hányada külföldről hozott vendégmunkás.)