Megjelent a kormányrendelet, ami szerint bizonyos fogyasztók május 1-től akár 50 százalékos kedvezményt is kaphatnak a rezsire.

kormányrendelet 4. paragrafusának módosítása szerint, a bizonyos felhasználók által fizetendő villamosenergia egységára a szolgáltatási jogviszony létrejöttének időpontjában alkalmazott áramdíjhoz képest 59 százalékkal csökken, illetve a kialakult ár a szolgáltatási jogviszony részévé válik.

veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak számára

a szolgáltatási jogviszony keretében ellátott felhasználási helyen történő fogyasztásra tekintettel – fizetendő villamos energia egységára 2023. május 1. napjától a szolgáltatási jogviszony létrejöttének időpontjában alkalmazott áramdíjhoz képest 59 százalékkal csökken

– olvasható a Magyar Közlönyben.

 

Karácsony Gergely: Meg kell óvni a budapestieket, jön a túlélőcsomag

A főváros „rengeteget spórolt” a Budapest-modell segítségével az energiaszámlákon, az év első három hónapjában összesen 29 milliárdot – számolt be Karácsony Gergely főpolgármester a főváros energiakrízis-helyzetéről. Bővebben>>>

A gázdíjból is lecsippentenek

A Kormány 126/2023. (IV. 17.) rendeletének 9. paragrafusát is kiegészítették, amely szerint a felhasználók által fizetendő földgáz egységára a szolgáltatási jogviszony létrejöttének időpontjában alkalmazott gázdíjhoz képest 52 százalékkal csökken.

A második kiegészítés szerint pedig – ahogyan már az előző esetben is – ez a szolgáltatási jogviszony része lesz.

A módosítások 2023. május 1-től lépnek életbe.

A vg.hu cikkében megjegyzi, a fenti változás csak az úgy nevezett „végső menedékes szolgáltatásba tartozó ügyfelek” körét érinti. Ez sem kevés fogyasztó: körülbelül 14 ezer felhasználó tartozik ide, jellemzően kisvállalkozások, önkormányzatok, egyházak, alapítványok.

Azért rájuk vonatkozik a rezsicsökkentés folytatása, mert ők voltak azok, akik tavaly december 31-ig nem kötöttek szerződést, és ezért automatikusan az akkori árnak megfelelő kategóriába kerültek az MVM-nél. Ez az árszint pedig mostanra lényegesen mérséklődött. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már április elején jelezte, hogy a kormány be fog avatkozni a szerződésekbe, és segíteni fog kedvezményes árszabással. Ez nagyjából 19-20 milliárd forint veszteséget okoz az MVM-nek, amit teljes egészében a szolgáltató visel.

Döntött a kormány, tovább csökkentik a távhő árát

Érkezik ősztől az olcsóbb távhő az intézmények számára. Május közepéig földgáz-kereskedelmi szerződés jön létre a kijelölt kereskedő és a felhasználók között. Bővebben>>>