Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országgyűlés nem fogadta el a különleges jogrendről szóló törvényjavaslatot, ezért a kormány arról tárgyalt, hogy tudják ezeket mégis fenntartani - jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón.

Azt a lehetőséget elvetették, hogy újabb 15 nappal hosszabbítsák a különleges jogrendet, mert ez

kiüresítené az országgyűlést

- fogalmazott a miniszter.

  • Az egyetemek zárását a fenntartóktól kérik.
  • Az iskolák, óvodák esetében a polgármesterek dönthettek, most a fenntartókat kérik, hogy az intézmények ne nyissanak ki újra.
  • A határzárat Pintér Sándor belügyminiszter saját hatáskörben hosszabbítja meg.
  • Az ítélkezési szünetről még egyeztetnek.

A következő napokban ugrásszerűen nőnek majd a megbetegedések - mondta Gulyás Gergely. A fertőzötteknél nagy különbségek vannak, 80-90 százalékuk tünetmentes hordozó.

Jelenleg 2500 lélegeztetőgép áll rendelkezésre az országban. A magyar kormány igyekszik minél több eszközt beszerezni, de csak azokról adnak tájékoztatást, amelyek már megérkeztek az országba. A szabadpiac helyett most szabad rablás van - tette hozzá a miniszter.

A védekezés költsége eddig 100 milliárd forint volt, de a végső számla a több 100 milliárdot is elérheti. Gulyás szerint a szükséges forrás a költségvetésben rendelkezésre áll.

Vámmentességet kér a kormány az uniótól

Csütörtökön tartanak videokonferenciát az uniós állam és kormányfők. Itt Orbán Viktor magyar kormányfő azt fogja kérni, hogy legyen vámmentesek az Európai Unión kívülről érkező egészségügyi eszközök importja.

Miért nem ülhet össze online az országgyűlés?

Gulyás Gergely szerint ahhoz, hogy az országgyűlés online is összeülhessen alkotmánymódosítás kell, amely legalább 4 hétbe telne. A miniszter szerint B. Nagy László képviselő helyesen járt el akkor, amikor a karantént elhagyva személyesen ment be szavazni az országgyűlésbe. A képviselő tesztje negatív lett.

Törvénytelen a kijárási tilalom az egyes településeken

Gulyás Gergely szerint teljes mértékben törvénytelen, hogy egyes polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el településeken. Emiatt törvényességi vizsgálat is indul majd. A kormányhivatal felül fogja vizsgálni a döntéseket.

Csak más alapbetegségben haltak meg eddig magyarok

A tárcavezető szerint itthon továbbra is csak olyanok hunytak el a koronavírusban, akiknek volt valami alapbetegsége. A legveszélyezettebb korosztály a 65 éven felüliek csoportja.

Mi lesz az álláskeresési járadékkal?

A munkahelyek elvesztése ebben a hónapban kezdődött és ez tömeges lesz áprilisban, májusban. 3 hónapig ez jár. Gulyás tisztában van azzal, hogy ez kevesebb, mint a bér. A cél, hogy mindenkinek legyen munkája, három hónapnál hosszabb időre senki se legyen állás nélkül.

Nem térnek vissza arra, hogy az emberek segélyekből éljenek

- tette hozzá a miniszter.

A kormány továbbra is százezres munkanélküliséggel számol, eddig 30-40 ezer ember veszíthette el a munkáját.

A magyar gazdaságban - Gulyás Gergely szerint - nincsenek strukturális problémák. Vagyis, ha a járványt sikerül keretek közé szorítani, akkor az állásvesztések csak pár hónapig tartanak.

Kijárási tilalom

Egyelőre csak vizsgálják a járványügyi helyzetet, ha a kormány dönt erről, akkor bevezethetnek szigorúbb intézkedéseket is.

GDP-növekedés

Ma még megjósolhatatlan, hogy milyen hatása lesz a gazdaságra a vírusnak. Sok szektor a nullán van. Idén annak is nagyon örülne, ha egyáltalán növekedéssel zárná az évet Magyarország.

A követeléskezelőknél lévő hitelekre nem vonatkozik a moratórium.

Azoknak tudnak segíteni, akik az adósságukat tisztességesen fizetik.

- mondta Gulyás Gergely.

Internetforgalom korlátozása

Egyelőre még tervben sincs, hogy az amúgy jó minőségű hazai internethálózatot bármilyen formában korlátozza a kormány.

Mi történik, ha Orbán Viktor megfertőződik?

Orbán Viktornak miniszterelnöknek három helyettese van:

  • Pintér Sándor,
  • Semjén Zsolt és
  • Varga Mihály

Ha szükséges a helyettesítés, akkor ennek a sorrendjéről Orbán Viktor dönt - mondta Gulyás.

Mikor tetőzik a járvány?

Bíznak abban, hogy tudják modellezni a járvány terjedését. Nagyon különböző becslések vannak és óriási bennük a bizonytalanság.

A modellek júniusi-júliusi tetőzésre számítanak.