Sok országban javasolják a harmadik oltás felvételét a második vakcina beadását követő négy-hat hónappal, elsősorban azoknak, akiknek koruknál vagy az immunrendszerüknél fogva alacsonyabb a védettségük - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Mandinernek adott interjúban. A hatvan év felettiek, az immunhiányos, daganatos, hematológiai betegek, a szervátültetettek, vagy immunrendszerüket károsító kezelésben részesülők tartoznak ide, ezért nekik javasolt a harmadik oltás - idézi az interjút a Hvg.hu.

Szlávik nem ért egyet azzal, hogy a Sinopharmmal oltottak nem védettek, és hogy ne lenne hatékony a kínai vakcina. Szerinte azt is figyelembe kell venni, hogy az oltottak hány százaléka lesz súlyos koronavírusos beteg vagy veszíti életét.

Egy egészséges embernek elégségesnek tart két oltást. A harmadik oltás emelheti a védettség szintjét, de arról még vita van, mennyivel. Az is tény, hogy a delta variáns ellen kevésbé hatékonyak a vakcinák, de Szlávik szerint az oltottak még így is ritkán kerülnek kórházba.

A Dél-pesti Centrumkórházban is ápolnak néhány delta variáns miatt bekerült beteget. Szerinte az oltatlanokat kell meggyőzni, a súlyos megbetegedés majdani áldozatainak ugyanis őket tartja.

A gyerekek oltásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy amennyiben a szülő a gyermekkel meg tudja beszélni, akkor kérjék az oltást, ha sem a szülő, sem a gyerek nem óhajtja, akkor ne. Nem gondolom, hogy a gyermekek 15-20 százalékos átoltottsága komoly befolyással bírna a járvány alakulására - mondta az infektológus.