Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi 0,8 százalékos recessziós várakozását felülírva most már 3,2 százalékos zsugorodást vár idén a hazai gazdaságban az ING.

Virovácz Péter elemző szerint vegyesen számítottak tényadatokból és puha, bizalmi mérőkből, ezek alapján a második negyedév lehet a mélypont, amennyiben nincs további elhúzódás a járvány okozta leállásban.

Némi bizakodásra adhat okot, hogy a februári termelési adatok kedvezőek voltak, és vannak gyárak, amelyek áprilisban valamilyen formában újraindítják a termelést.

Az ING a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fellépését kellően határozottnak tartja ahhoz, hogy megóvja a forintot, lévén a jegybank kamatot emelt, és további hitelprogramokkal igyekszik segíteni a gazdaságot.

A költségvetési oldalról, amit a kormány az össztermék 18-20 százalékának megfelelő csomagnak szán - az MNB lépéseit beleszámolva - úgy tűnik, hogy a meglévő tartalékok átcsoportosításában dolgoznak, illetve előre beleszámolnak újabb különadókat. Vagyis "új pénz" csak elvétve szerepel az tervek között

Virovácz szerint ezek alapján könnyen elképzelhető, hogy a mostani 3,2 visszaesési előrejelzés is optimistának bizonyul.