"Még egy ilyen gyáva alakot, mint Ön, nem láttam. Férfi maga egyáltalán, vagy egy gyerek, aki, ha rosszat csinál, másra keni az egészet?" - kérdezte az Index.hu szerint Jakab Péter, a Jobbik elnöke a miniszterelnöktől a parlament hétfői plenáris ülésén. Az ellenzéki politikus emlékeztetett a kormány korábbi ígéretére: a védekezés sikerességét emberéletekben mérik, a koronavírus halottjainak száma pedig már 26 ezer felett jár.

Jakab Péter szerint itt lenne az ideje, hogy a kormányfő vállalja a felelősséget és ne másra mutogasson, "Brüsszel a hibás, Soros a hibás, az ellenzék a hibás, én vagyok a hibás, itt mindenki hibás, épp csak Ön nem" – mondta Jakab Péter. " Lehet jobban járnánk, ha Ön lenne a szövetségi kapitány, de azzal vert meg minket a Jóisten, hogy kormányfő lett, és amíg az marad, ez az ország mindig veszteni fog."

Orbán: az ellenzék oltásellenes

Orbán Viktor válaszában ismertette a járványügyi adatokat és az oltási program állását, valamint hangsúlyozta, hogy a halál az komoly dolog, ezért kellő komolysággal kell róla beszélni. A Jobbik frakcióvezetője faragatlan és nyegle módon beszél, ezt a beszédmódot mi visszautasítjuk. A halottjainkat megsiratjuk, a végtisztességet megadjuk, és imádkozunk értük - mondta válaszában a kormányfő.

Jakab Péter szerint a miniszterelnök megbukott, ezért felmutatott neki egy piros lapot.

Orbán Viktor reakciójában közölte, hogy az ellenzék oltásellenes és igazságtalanul támadja az egészségügyet, ezért pedig felelősség terheli őket. "Az oltásellenesek, vagyis az Önök lelkén is emberéletek száradnak.+

Vadai: ki az egészségügyi miniszter, akinek most le kellene mondani?

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta Orbán Viktornak, hogy az április 23-i rádiós interjújában egy „vidám, kacarászós miniszterelnököt” lehetett hallani, aki „arról értekezett, hogyan fog sört inni egy teraszon”, miközben lakosságarányosan Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus miatt. A DK-s politikus szerint még mindig nem lehet tudni, hányan haltak meg, mert nem kaptak megfelelő egészségügyi ellátást, illetve azt sem lehet látni, hogy mi a kormány poszt-Covid-stratégiája.

Árulja el legyen szíves nekünk, hogy ki az Ön egészségügyi minisztere, akinek most le kell mondania? Ha Ön az, nekünk az is jó – fogalmazott az Index szerint Vadai Ágnes.

Orbán: a kormány minden nap életeket ment

Orbán Viktor arról tájékoztatta a DK-s politikust: a kormány minden napját azzal tölti, hogy magyar emberek életét mentse meg, illetve hogy az egészségügy működjön, legyen vakcina és be lehessen oltani az embereket. A miniszterelnök szerint az átoltottsági arány is azt mutatja, hogy Magyarország ezzel a feladattal jól birkózott meg, hiszen Európában az élen vagyunk. Eközben a kormánynak meg kellett küzdenie az ellenzékkel „mert egyfolytában akadályozták a védekezést”. Kamuvideókat készítettek, hazudoztak, hamisították és megpróbálták aláásni az egészségügybe vetett bizalmat - véli Orbán.

Schmuck: miért játsszák át a nemzeti vagyont alapítványoknak?

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke arról kérdezte a kormányfőt, hogy a nemzet még megmaradt vagyonát miért játssza át a kormány a vagyonkezelő alapítványoknak. Egyenesen arcátlannak nevezte, hogy a jövő nemzedékére keresztelt alapítványnak szánt juttatásokkal tüntetnek el állami vagyont. Feltette a kérdést, hogy Orbán Viktor hajlandó-e megakadályozni a nemzeti vagyon lenyúlását?

A miniszterelnök azzal válaszolt, hogy éppen a kormány szerezte vissza a nevezett közvagyont, amit a képviselő asszony jelenlegi szövetségesei adtak el korábban. Orbán Viktor szerint Schmuck Erzsébet felszólalásában tévedést állított. Majd megismételte, hogy az egyetemeket nem adják magánkézbe, hanem gazdálkodásuk támogatásához kapnak forrásokat.