Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Látogatási tilalom lép életbe kedden a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő idősotthonokban - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

Gyuricska Éva tájékoztatása szerint a tilalom bevezetésére azért van szükség, mert ismét egyre nagyobb számban regisztrálnak koronavírussal fertőzött embereket Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy az idősotthonokban élők koruk vagy állapotuk miatt a kiemelt rizikócsoportba tartoznak, így továbbra is elengedhetetlen a prevenciós intézkedések betartása.

A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején a kistérség által működtett idősotthonokban szigorúan betartották a kormányzat és az operatív törzs által előírt szabályokat - emelte ki.

Látogatási és kijárási tilalom lép életbe a zalaegerszegi idősotthonokban is

Zalaegerszegen keddtől teljes látogatási és kijárási tilalmat rendelt el az önkormányzat a fenntartásában működő idősotthonokban, elmaradnak az oktatási intézmények tanévnyitói, az óvodákban és bölcsődékben pedig csak az előtérig kísérhetik a szülők a gyerekeiket - mindezeket a zalai megyeszékhely polgármestere hétfőn közölte közösségi oldalán.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy hétfőn újraalakult a tavasszal már létrehozott helyi járványvédelmi bizottság, amely tíz pontban fogalmazta meg a döntéseit és a kéréseit, elsősorban az idősek védelme érdekében. Ezek között szerepel, hogy a járványügyi hatósággal egyeztetve keddtől teljes látogatási és kijárási tilalmat rendelnek el az önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban, illetve elmaradnak az idősek világnapjához és hónapjához kapcsolódó hagyományos rendezvények.

A polgárőrség, a városi művelődési központ és a kapcsolódó civil szervezetek bevonásával újra elindítják a 70 év felettieknek szervezett Segít a város, valamint a Zalaegerszeg összefog akciókat. Feltöltik a tavaszi és nyár elejei intézményi védekezésben használt eszközkészleteket, egyebek között maszkokat, arcpajzsokat, fertőtlenítőszereket szereznek be.

Szigorítás az óvodákban és bölcsődékben

Az önkormányzati fenntartású bölcsődékben és óvodákban a szülők csak az előtérig kísérhetik gyermekeiket. Az átadásnál kötelező lesz a maszk használata az előtérben, az intézményekben pedig folyamatos fertőtlenítést rendeltek el.

Az egyetemi karokkal egyeztetve elmaradnak a tanévnyitó ünnepségek Zalaegerszeg mindhárom állami felsőoktatási intézményében, és arra kérték a tankerületet, a szakképzési centrumot és az iskolákat, hogy lehetőleg ne tartsanak tanévnyitó rendezvényeket - ismertette a polgármester.

Balaicz Zoltán arra is kitért, hogy a koronavírussal összefüggésben Zalaegerszegen nincs komoly probléma. Tavasz óta összesen 286 fertőzöttet regisztráltak egész Zala megyében, közülük 17-en hunytak el - akik között 11 volt zalaegerszegi -, a többiek meggyógyultak.

Az új fertőzöttek most elsősorban más zalai városokhoz kötődnek, de a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban jelenleg senkit nem ápolnak koronavírus miatt és gyanú miatt sincs senki a zalaegerszegi kórházban. A zalai megyeszékhelyen hatósági házi karanténra hétfőn 29-en voltak kötelezve, ők jellemzően olyan országokból érkeztek haza, amelyek miatt kötelező a kéthetes karantén.