Az 1310 fertőzöttből a legtöbben Budapesten és Pest megyében vannak, ez az előbbi esetében 655, míg az utóbbi esetében 199 fertőzöttet jelent.

Az elhunyt újabb 8 beteg életkora 59 és 91 év között szóródik, így ezzel 85 főre emelkedett az elhunytak száma. Ezzel szemben eddig 115 fő gyógyultan távozott a kórházból.

A hivatalos közlés szerint a Pesti úti idősek otthonában eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzött van. Az Index szerint péntek késő estig csak ebből az idősotthonból összesen 182 koronavírusos fertőzöttet szállítottak más intézményebe.

A koronavirus.gov.hu kiemeli: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat, amelyeket a kormány határozatlan időre meghosszabbított. A hatóság különösen kéri a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.

Az eddigi elhunytakkal kapcsolatben megjegyzik az adatok alapján, hogy a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.