A központi adatközlésben előfordult már, hogy a napi jelentés számai korrigálták, ezúttal azonban nem ez történt, hanem mint azt egy orvos elmondta a portálnak, központilag változtattak a kórházi adatszolgáltatáson,

„és már csak azokat lehet lélegeztetett betegnek megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek. Már nem lehet lélegeztetettnek jelenteni azokat a betegeket, akiknek nem-invazívan (pl. arcmaszkon vagy egyéb módon, de géppel) kell segíteni a légzését. Kevésbé írja le a magyarországi covid-ellátás helyzetét, de papíron jobban néz ki.”

 

A Koronavírus Sajtóközpont a portál megkeresésére megerősítette, valóban egyértelműsítették, hogy külön kérnek adatokat az invazívan (vagyis intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül lélegeztettek) és a nem invazívan (maszkon keresztül, de szintén géppel) lélegeztetettekre. És a hétfői napi jelentésben az invazív lélegeztetéssel kezeltek vannak.

A válasz szövege ez:

A járvány elleni egészségügyi védekezés és a kórházi ellátás megszervezése érdekében az Operatív Törzs a kórházakat az eddigieknél is egységesebb, részletesebb adatszolgáltatásra kérte. A kórházaknak természetesen mind az invazív (súlyos légzési nehézség esetén, intubációval végzett tartós gép lélegeztetés intenzív terápiával ), mind a nem invazívan (csak a beteg arcára erősített maszkon keresztül) lélegeztetett betegekről adatokat közölni kell.

Ahogy a reggeli adatközlésben is szerepel: jelenleg 7438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen (értsd: invazív lélegeztetéssel).

A nem invazívan, de géppel lélegeztetett, intenzív osztályos kezelést igénylő betegeket ezek szerint elnyelhette a statisztika.