A hazai nyilvánosságban terjedő koronavírusos dezinformációkat és összeesküvés-elméleteket elemezték a Political Capital szakértői a, és arra jutottak, hogy ezek több százezer emberhez jutnak el, elsősorban a Facebookon keresztül - írja az Index az elemzésre hivatkozva.

Rengeteg kamuhír jelent meg

A szóban forgó álhírek pánikkeltésre alkalmas, hamis narratívákat terjesztenek a közösségi médiában. Az elemzé szerint az elmúlt három hétben több mint 8000 releváns Facebook-bejegyzést találtak, ezeknek nagy részét persze a mainstream média beszámolói tették ki. Ugyanakkor 213 olyan posztot azonosítottak, amelyek konkrét álhírek voltak, ezekért 13 portál volt a felelős. A legnagyobb ilyen a több mint 700 ezer követővel futó hírhedt Mindenegybenblog volt, a legaktívabbak pedig a Világ titkai, Titkok szigete és Titok terminál nevű oldalak, ahol egyenként 30-50 koronavírusos kamuhírt azonosítottak. Ezek az oldalak 25 és 100 ezer közti követőtáborral bírnak. A közönség is ezeknél az oldalaknál volt leginkább vevő az álhírekre, több mint 10 ezer megosztással terjesztették tovább innen a hamis információkat.

A Politcal Capital elemzése négy nagy csoportba osztja a koronavírussal kapcsolatos álhíreket és összeesküvés-elméleteket:

  • Népirtás. Valaki (a háttérhatalom, Amerika, a tudjukkik) szándékosan indították el a járványt, hogy rabszolgasorba hajtsák az emberiséget, elhozzák az Új Világrendet
  • Biológiai fegyver. Titkos háború zajlik a világban, ennek egyik hadművelete a járvány, Kína ellen
  • Itt a világvége, eljött a zombi-apokalipszis
  • Megvan a vírus ellenszere, de titkolják

A teljes tanulmány itt olvasható.