Jakab posztja szerint a Cebina osztrák biotechnológiai cég ma jelentette be az Ursapharm Arzneimittel közösen szponzorált, 2. fázisú klinikai vizsgálatának első eredményeit, amely bizonyítja, hogy az azelasztin-hidrokloridot tartalmazó antiallergiás orrspray hatékonyan csökkentette a vírusfertőzést SARS-CoV-2 pozitív betegeknél.

A Cebina és a pécsi virológusok laboratóriumi vizsgálatai már hónapokkal ezelőtt kimutatták a hatóanyag vírusellenes hatását - emlékeztet Jakab Ferenc. Ezen előzetes eredményeket az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem Virológiai Tanszéke is megerősítette, vizsgálataikban a fő vírusvariánsokat (beleértve a delta változatot is) használva.

A biztató laboratóriumi eredmények hatására, a Cebina partnere, az Ursapharm kettős-vak, placebo-kontrollos klinikai hatékonysági vizsgálatot végzett 84 SARS-CoV-2 fertőzött önkéntes bevonásával (Kölni Egyetem, Németország). Az első eredmények nagyon biztatóak, hiszen az egy hetes azelasztin-hidroklorid tartalmú orrspray-vel végzett kezelés után a vírusok mennyiségének 97 százalékos csökkenését figyelték meg a kontrollcsoporthoz képest - írja Jakab.

A vizsgálat végén elvégzett molekuláris vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy az azelasztinnal kezelt betegek szignifikánsan nagyobb arányban váltak PCR negatívvá.

Akár azonnal be lehetne vezetni

„Ezek a klinikai adatok megerősítik a Pécsi Tudományegyetem virológusai által korábban, emberi orrszöveten elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, ahol az azelasztin kezeléssel drasztikusan sikerült csökkenteni a SARS-CoV-2 fertőzést. Mivel az orrban és a torokban megjelenő magas vírusszám súlyosabb lefolyású betegséget eredményezhet, valamint a vírus átadásának a lehetősége is nagyobb ebben az esetben, az orrspray használata mind a fertőzött, mind pedig a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyeknek egyaránt ajánlott lehet. Az azelasztint engedélyezett allergia-gyógyszerként már 30 éve biztonságosan használják szerte a világon, így a klinikai vizsgálatok eredményei alapján, akár azonnal be is lehetne vezetni, mint profilaktikus vagy poszt-expozíciós gyógyszert - jegyezte meg Nagy Eszter a Cebina alapítója és vezérigazgatója. „Ezen túlmenően úgy gondoljuk, hogy az azelasztin hatékonyságának bizonyítása a SARS-CoV-2 főbb változatai ellen – beleértve a delta változatot is – tovább növeli az azelasztin orrszöveten történő, helyi alkalmazásának fontosságát a Covid -19 kezelésében.” - idézi Jakab a Cebina vezetőjét.

A fertőzés az oltott személyekben is megjelenhet, és elsősorban a delta variáns miatt a fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért sürgősen új lehetőségekre van szükség a vakcinák kiegészítésére, a korai stádiumú fertőzések kezelésére, valamint a vírus terjedésének csökkentésére. Pontosan ezen okokból kifolyólag nagyon fontosak az említett klinikai vizsgálat most közzétett első eredményei - hangsúlyozza a virológus professzor.