Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

‚Az utóbbi napokban számos hír jelent meg arról, hogy több ország is elővigyázatosságból felfüggesztette az AstraZeneca (AZ) vakcinájával az oltásokat a korábban jelzett vérrögképződéses esetek kivizsgálásáig. A hírek hallatán sokan fordultak tanácsért Kemenesi Gábor virológushoz, aki ezekre reagált friss Facebook-posztjában.

Kemenesi idézi  az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) idevágó mondatát, amely mint írja, sajnos a legtöbb médiahírből kimaradt: a vérrögképződési események gyakorisága a vakcinával oltottak körében nem magasabb mint az általános populáció körében tapasztalt érték.

A virológus-kutató kiemeli, az AZ-vakcinát immáron több mint 11 milliónyian megkapták, a mostani vizsgálat a rutin gyógyszerhatósági engedélyezési folyamat része. Az ún. safety signal során bármilyen gyanús esetet ekképpen vizsgálnak ki. A gyógyszerhatósági engedélyezés és nyomon követés egy egymásra épülő és rendkívül összetett folyamat. A kutató a kivizsgálás folyamatábráját is mellékeli, amelyet pár hete mutattak be az EMA konferenciáján.

Kemenesi az aggódóknak és az érdeklődőknek az üzeni az ügy kapcsán:

Továbbra is minden hírt a teljes kép viszonylatában értelmezzünk. Ez igaz a járványgörbe alakulására, a mostani AstraZeneca vizsgálatra és a jövőbeni "vakcinált ember újra beteg lett" típusú hírekre is.

A tudomány jelenlegi állása szerint továbbra is az egyetlen kiút a járványból az emberek átimmunizálása a vakcinákkal és így a járvány elcsendesítése (kórházak felszabadítása).

Érkezhet bármilyen hír a jövőben, ezen a tényen nem fog változtatni, láthatjuk, hogy a természetes fertőzés mire képes. Oltassunk amint tudunk és előtte/utána is vigyázzunk, ne adjuk tovább a fertőzést!