Áfacsökkentést, járulékcsökkentést, valamint a segélyek gyorsabb folyósítását követeli a belga vendéglátósok legnagyobb érdekképviselete, a Horeca – írja a Politico.

A brüsszeli lapnak nyilatkozó étteremtulajdonosok arról számoltak be,

nem elég, hogy még mindig fizetik a koronavírus-járvány okozta többletköltségeket, a megugró energiaárak újabb krízist okoznak a működésben.

Étterem, sötétben

Az elmúlt hónapokban érdemi segítséget nem kaptak a brüsszeli vendéglátók. Több kezdeményezéssel próbálták felhívni a figyelmet a válságos helyzetre, ezek közé tartozik a Brüsszel sötétben kezdeményezés. A megmozdulás során az éttermek lekapcsolták a világítást és a fűtést, és gyertyafény mellett szolgálták ki a vendégeket.

A vendéglátósok szerint ráadásul látható, hogy a lakosság pénztárcáját is megterhelik a magas energiaárak:

nemcsak az éttermek működtetése drágább, de a vendégek száma is visszaesett.

A zöldek plédosztással próbálkoznak

Több üzemeltetőt is felháborított az a zöldpárti kezdeményezés, amelynek során újrahasznosított alapanyagokból készült plédeket osztottak ki azokban az éttermekben és szállodákban, ahol terasz is van.

A tulajdonosok körében végzett felmérésből kiderült, hogy a teraszokat szinte sehol sem fűtik, a plédek pedig nem mérséklik az elsősorban a konyhákon felhasznált energia díját.

Késik a kormányzati segítség

A belga kormány még dolgozik azokon a konstrukciókon, amelyek a bajba jutott vendéglátósoknak nyújtanak mentőövet. Az új csomag részleteiről egyelőre nem sokat tudni, ugyanakkor

a korábbi, 117 millió eurós támogatási konstrukciók nem bizonyultak elégségesnek: csak a többletköltségek 30 százalékát fedezték.

Elérhető ugyanakkor a belga egyéni vállalkozók és a kisvállalkozások számára az Energy&Reno elnevezésű hitelkonstrukció. Ennek keretében 10 ezer és 150 ezer euró közötti kölcsönt kaphatnak a támogatott vállalkozások energetikai korszerűsítésre, mindössze 2 százalékos, támogatott kamat mellett.

Kreativitás és takarékosság

A vendéglátósokat 2020 óta komoly veszteségeket szenvedtek el

  • a koronavírus,
  • a többszöri kötelező zárva tartás,
  • a munkaerőhiány
  • és az energiaválság miatt.

Az éttermek a valós állami segítségnyújtásig kreatív megoldásokkal, kevesebb energiafelhasználást igénylő ételekkel próbálnak takarékoskodni. Több vendéglátós pedig a személyzet költségein spórol.