A fontosabb döntések a következők:

  • Változik a BKK menetrendje (a részletekről itt olvashat)
  • Korábban már döntöttek arról, hogy a buszokon és trolikon az első ajtón nem lehet felszállni, a többi ajtó kinyílik az utasok számára.
  • A fővárosi ügyfélközpontok csökkentett kapacitással működnek, több közszolgáltató ügyfélszolgálata bezár.
  • Az elindult lomtalanítások lezajlanak, de a napokban, hetekben esedékes lomtalanításokat elhalasztja az FKF a kerületi polgármesterekkel egyeztetve.
  • Az operatív törzs is arra kéri a budapestieket, aki teheti, maradjon otthon. Amennyiben tehetik, válasszanak alternatív közlekedési módokat. Ezt segíti elő, hogy a mai naptól a Bubi közösségi kerékpár-szolgáltatás árát a technológiailag lehetséges legkisebb mértékre, havi 100 forintra csökkentették.

Az egészségügyi konzultáció alapján a budapesti operatív törzs támogatja a Magyar Orvosi Kamara által megfogalmazott javaslatok végrehajtását kormányzati hatáskörben. Azt kezdeményezik a kormánynál, hogy a járóbeteg-szakellátás finanszírozását a jelenlegi teljesítményalapú finanszírozás helyett bázisfinanszírozásra állítsák át. Szükségesnek látják a kerületi szakellátás átszervezését annak nyomán, hogy a kormány megtiltotta a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók részvételét a közvetlen betegellátásban.

A megfelelő maszkok, védőruhák jelenleg tapasztalható hiánya miatt a főváros erőfeszítéseket tesz, hogy saját forrásaiból tudjon beszerezni ilyen védőfelszereléseket, ugyanakkor kezdeményezzük, hogy a kormányzati beszerzésből is mielőbb jusson a budapesti egészségügyi dolgozóknak és munkavállalóknak - olvasható a Budapest portálon.