Négymillió beoltottnál újabb enyhítéseket ígér a kormány.

Pusztai Erzsébet, egészségügyi szakértő, infektológus szerint a járvány kezelését nem a beoltottak számához, hanem a védtelenekéhez, a fertőzési lehetőségekhez kell igazítani. „A laboratóriumnak számító Ausztriában ez történik” – idézi az atv.hu.

Mivel a vírus továbbra is itt van, és ahol nagy a közelség illetve a kontaktusszám, ott terjed, a hétvégi terasznyitásos jeleneteket látva csodának kellene történnie ahhoz, hogy ne nőjön meg újra a fertőzöttek száma, és elsősorban a fiatalok között - fogalmazott Pusztai. Álláspontja szerint ugyanis sokkal szigorúbb szabályozásra lenne szükség a teraszok megnyitásához, és ahhoz, hogy a hétvégihez hasonló – és terjesztési szempontból a legveszélyesebb – tömeges gyülekezést el lehessen kerülni. A szakértő szerint nem is kell három hetet várni a számok emelkedésére, így ő már a jövő heti adatokat is „szorongva” fogja figyelemmel követni.

Pusztai szerint az elmúlt időszakban tapasztalt csökkenés a járványadatokban nem az oltásoknak, hanem az eddigi szigorú korlátozásoknak köszönhető.

A védettségi igazolványról, és arról, a kormány hogy ehhez kötne egyes szolgáltatásokat elmondta: „a vírus nem fogad szót kormányrendeleteknek”. Olyanok is megkapták már a kártyát, akik még csak az első oltáson vannak túl, náluk viszont egyáltalán nem biztos, hogy kialakult a megfelelő védettség, ráadásul a vírust továbbra is terjeszthetik.

A szakértő szerint a kórházigazgatóknak és az intenzív osztályok vezetőinek követnie kellene a székesfehérvári kórház főigazgatójának példáját, és fel kellene szólalniuk, hogy elmondják, mi is a helyzet valójában a kórházakban. „Ha mindenki elmondja, legalább az egész ország látni fogja, hogy milyen a valóságos helyzet, mert ez a maszatolás az adatokkal, ezek a felszínes szövegek éppen azt érik el, hogy az emberek azt gondolják, hogy vége a járványnak, és kimennek a teraszokra és bulizni fognak” – vélekedett Pusztai.