Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem világos, hogy a kormány pontosan milyen feltételekhez akarja kötni a járványügyi korlátozások enyhítését - írja a Népszava. Orbán Viktor a 2,5 millió beoltottat jelölte meg kritériumként, ám Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője megfejthetetlennek nevezte, honnan veszi a miniszterelnök, hogy 2,5 millió beoltottal kellő védettsége lesz az országnak.

Erdei Anna immunológus a napilapnak azt mondta, hogy a tavalyi állapotokon alapuló számítások szerint a nyájimmunitás eléréséhez nagyjából a lakosság 60-65 százalékát kellene beoltani, de a vírusmutánsok miatt az is lehet, hogy (a fertőzés útján védetté váltakat is beleértve) 85-90 százalékot kell elérni. Duda Ernő biológus szerint legalább 3,5 millió oltás kellene ahhoz, hogy a fertőzések száma a felére csökkenjen. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora úgy ítélte meg, hogy akkor lenne mindenki biztonságban, ha ötmillió embert sikerülne beoltani. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint 6-7 millió ember beoltása kell a nyájimmunitás kialakulásához.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere már januárban jóval nagyobb számot említett, mint Orbán Viktor. A miniszter ötmillió ember beoltásával kalkulált, de – tette hozzá – a 18 éven aluliakat nem számolva is 3,5-4 millió embert kellene védetté tenni. Március 19-én a miniszter azt mondta, hogy a járványt akkor lehet megfékezni, ha a népesség nagyobbik része immunitással rendelkezik. Március 28-án kijelentette, hogy legkorábban május végén, június elején lehet nyitni, feltéve, hogy nem jönnek új mutációk.

Politikai téma

Eközben a baloldal oltásellenességéről szóló kampány több héten át tart majd, és – miként Hollik István, a kormánypárt kommunikációs igazgatója fogalmazott – „több videót készítünk még, amivel alátámasztjuk, hogy a baloldal oltásellenességéről szóló szavaink nem légből kapottak”. Az ellenzéki pártvezetők húsvét hétfőn tettek közzé közös videót, amiben tekintet nélkül a vakcina fajtájára az oltás mellett kampányolnak.

– Az „oltásellenes ellenzék” kampány célja, hogy a halálozások magas számáért ne a kormánynak kelljen viselnie a felelősséget, továbbá az egészségügyi védekezés egyetlen elemét, az átoltottságot emelje ki, amely kapcsán a kormány sikeresnek érzi magát – véli Mikecz Dániel. A Republikon Intézet elemzője. A Fidesznél úgy gondolhatják, hogy a kormány médiaelőnyével képes saját maga megfogalmazni az ellenzék álláspontját.Ez nem alaptalan, hiszen már a bevándorlás kapcsán is ez történt. Míg azonban bevándorlót alig láttak a szavazók, most első kézből lehet arról tapasztalatuk, hogyan teljesít a Fidesz alatt az egészségügy.