Az új variánsra a humándiagnosztikai laboratórium két molekuláris biológusa, Tátrai Kitti és Benedek András bukkant rá. A beszámoló szerint az itthon eddig nem azonosított variáns egyszerre tartalmazza az alfa (vagyis a Nagy-Britanniában azonosított) és a delta (az Indiából származó) vírusvariánsokra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt.

"A laborban rutinszerűen végezzük a vírus detektálását (pozitív vagy negatív-e egy minta), ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. Ez nem képezi a napi rutin részét. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk mondani, milyen variáns, amit találunk. Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon” - mondta Tátrai Kitti.

Ahhoz, hogy a kutatók biztosan azt állíthassák, hogy a C.36.3 törzsről van szó, úgynevezett nukleinsav-szekvenálásra volt szükség. A kapott eredmény pedig beigazolta a gyanújukat: egy olyan új vírusvariánst sikerült felfedezniük, amelyet Magyarországon eddig nem jelentettek.

A variánst elsőként Thaiföldön azonosították januárban egyiptomi beutazók pozitív mintáiból. Idén július 24-ig világszerte összesen 1 403 pozitív mintában találták meg. Ennek oka nem feltétlenül az, hogy ennyire ritka lenne, inkább az, hogy még nincs rá gyors és tömegesen elvégezhető PCR-metodika - idézi a hvg.hu a beszámolót.