Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kortól és nemtől függetlenül minden huszadik koronavíruson átesett beteg fájdalmakkal küzd még hónapokkal a fertőzést követően is. A betegségen átesett páciensek 3,5 százaléka panaszkodik légzési nehézségre, míg ugyanennyi érintettnél magas vérnyomás alakul ki tartósan. A betegek 3-3 százaléka számol be tartós rossz közérzetről és fáradtságról, valamint arról, hogy tartósan magas lett a koleszterinszintjük.

Szintén közel hasonló arányban figyelhető meg abnormális szívműködés. Ezek a több hétig vagy akár hónapokig fennmaradó tünetek a fertőzés súlyosságától, az adott páciens korábbi egészségi állapotától függetlenül fennmaradhatnak. 

A delta variáns után megfigyelhető maradványtünetek köre is némileg eltér a korábban tapasztalt panaszoktól.

Itt is elsődleges szövődmény lehet a légzési nehézség vagy légszomj, a nem megfelelő szívműködés, az általános fáradtság vagy kimerültség, amely fizikai vagy szellemi tevékenységek után súlyosbodik, ehhez társulhat gondolkodási vagy koncentrációs nehézség, köhögés, mellkasi vagy gyomorfájdalom - véli az orvosigazgató.

A gyermekekre is figyelni kell

Ezen túl egyre gyakoribb panasz a fejfájás, a gyorsan dobogó szív, az ízületi fájdalom és a tűszúrás-érzés a szervezetben. Többen hónapokig hasmenéstől szenvednek, alvási problémáik vannak és különleges bőrkiütések is kialakulhatnak. Előfordulhat szédülés, hangulatváltozások és a menstruációs ciklus átalakulása a hölgyeknél. A gyermekek 5-8 százalékánál figyelhető meg a sokszervi gyulladás, amely 4 héttel a fertőzés után jelentkezik a legtöbbször. 

Mindazoknak, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen, érdemes a betegséget követően 4-6 héttel post-Covid szűrésen részt venni. Egyrészt a rejtve maradó szív- és érrendszeri problémák akár végzetes eseményekhez is vezethetnek, ha nem ismerik fel őket és nem kezelik időben

- mondta Menyhárt Orsolya, aki első körben a szív és tüdővizsgálatot, speciális panaszok esetén viszont szakorvosi konzultációt javasol.