Év eleje óta folyamatos emelkedés tapasztalható az oltási kedv esetében: 2020 decembere óta megduplázódott azok aránya, akik tervezik beadatni maguknak a vakcinát, vagy már esetleg meg is kapták az oltást: az arány a tavaly decemberi 35 százalékról a 11. héten 69 százalékra emelkedett - derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából.

Továbbra is az idősebbek és a nagyobb településen élők körében a legmagasabb az oltási hajlandóság, de a Nézőpont szerint szinte minden vizsgált csoport esetében növekedés volt tapasztalható.

A kutatásból az is kiderül, hogy melyik vakcinába vetett bizalom a legnagyobb. Arra a kérdésre, hogy "Beoltatná-e magát a következő vakcinával?" a megkérdezettek legnagyobb arányban (61 százalék) a Pfizer vakcinára mondták azt, hogy beadatnák maguknak. Ezzel szemben a legkevesebben, 37 százalék az AstraZenecára mondták ugyanezt. A kínai Sinopharm oltóanyagát 50, az orosz Szputnyikot 48, míg az amerikai Modernát 53 százalék fogadná el.

A kutatás 2021. március 16. és 17. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék. Forrás: Nézőpont Intézet

Amikor a kizárólagosságra kérdeztek rá, akkor már nem látszott szignifikáns eltérés a válaszadók között: a Pfizerhez 6, a Sinopharmhoz 5, a Szputnyikhoz 3, a Modernához 2, míg az AstraZenecához 1 százalék ragaszkodna, azaz válaszolta azt, hogy csak ezt az oltóanyagot adatná be magának.

Ezzel szemben a legkevesebben a Pfizer vakcináját utasítanák el egyértelműen, 32 százalék mondta azt, hogy "nem oltatná be magát ezzel a vakcinával". A Modernát 39 százalék utasítaná el egyértelműen, a kínait 42, az oroszt 45, míg az AstraZenecát 53.