Az elmúlt 24 órában a tegnapihoz képest 36-tal több, azaz 117 új koronavírus-fertőzöttet találtak, és ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 206 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - közölte a koronavirus.gov.hu.

A 117 újfertőzött azt is mutatja, hogy az elmúlt napon elvégzett 5878 tesztnek a 1,99 százaléka lett pozitív, ami a WHO 5 százalékos küszöbértéke alatt található, azaz a járáványt a magyar hatóságok kontroll alatt tartják.

Elhunyt 17 beteg, ami öttel több, mint az előző napon, így az elhunytak száma 29 883 főre emelkedett. 

A gyógyultak száma 718 577 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma pedig 57 746 főre csökkent.

Kórházakban 591 koronavírusos beteget ápolnak, ami 8 fővel kevesebb, mint az előző napi adat, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen, ami négy fős csökkenést jelent az előző naphoz képest.

Az elmúlt 24 órában az előző napi 6433-hoz képest jóval többet, 49 360 főt oltottak be, amivel a beoltottak száma 5 278 680 főre emlekedett, közülük 4 027 056 fő már a második oltását is megkapta.

A kormányzati portál felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, ezért a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Az érvényes regisztrációval rendelkező még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást.

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak. Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

Június 15-étől már az önkormányzatok is a korábbi, a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek – az erről szóló kormányrendelet szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben.