"Az, amit most tapasztalunk, az az ismeretlennel kapcsolatos kockázat elhárítása. Mit látunk az új variánsnál? Azt látjuk, hogy a tüskefehérjében rendkívül sok mutáció gyülemlett fel, olyan mutációk is, amelyeket eddig külön-külön láttunk.

Ezek most egyszerre vannak jelen egy helyen" – írta le Kemenesi Gábor.

Első ránézésre – virológiai szempontból – szerinte tényleg lehet is kockázat, olyan, ami indokolja, hogy mielőtt minden fontos kiderülne, zárni kell.

Sajnos igen lesz a válasz arra a kérdésre, hogy ez a mutáns tud-e dominálni, látni Dél-Afrikában, hogy egyre elterjedtebb. Meg kell állítani mihamarabb, fékezni a terjedését.

– tette hozzá.

Ugyanakkor figyelmeztet is: ne temessük a vakcinákat és az eddig elért eredményeket, de egy nagy puzzle kirakásához hasonlította annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy a vakcinák jók-e az új mutáns ellen. Fontos információ lesz, hogy mi történik azokban az országokban, ahol terjed.

A különböző variánsok feltűnésével kapcsolatban még tudományos kérdésnek nevezte, hogy mennyire kell elváltoznia egy vírusnak ahhoz, hogy ne ismerje fel az emberi immunrendszer, de a maga részéről nem nagyon számít rá, hogy az oltás legfontosabb védvonalát, az élet védelmét áttörné.

Dél-Afrikában egyre gyorsuló ütemben jelentenek új Covid-19-es eseteket, s azokat a jelentések szerint jó eséllyel a vírus új, nemrég Botswanában felfedezett variánsa, a B.1.1.529-es okozza.

A WHO rendkívüli ülést hívott össze a nemrég felfedezett új koronavírus mutáció miatt.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter ma jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy Belgiumban regisztrálták az új B.1.1.529-es variánssal fertőzött első európai esetet. Alexander De Croo belga miniszterelnök azonnal utazási korlátozás bevezetését rendelte el a dél-afrikai országokból. Elsőként a britek léptek, hat országra rendeltek el korlátozás délben (Dél-Afrikára és a környező öt országra, azaz Namíbiára, Zimbabwére, Botswanara, Lesothóra és Eswatinire, az egykori Szváziföldre).