Magyarország egész területe a második legrosszabb járványügyi besorolásba került az Európai Betegségvédelmi és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb összesítése alapján. Egy héttel korábban Közép-Dunántúl még a négyfokozatú skála második (sárga) osztályozása alá került, most már ez a régió is piros kategóriában van – írja a hvg.hu.

Ez azt jelenti, hogy 100 ezer lakos közül 200-499-nél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt két hétben, vagy 75-199-nél, ha a tesztek több, mint 4 százaléka lett pozitív. Magyarország ez utóbbi feltételnek megfelel, míg a százezer lakosra jutó fertőzések számát tekintve a Dunától nyugatra valamivel jobb a helyzet, itt 75-200 közötti tartományban van a regisztrált esetek száma.

Az ECDC térképe is megerősíti azt, hogy jelenleg a Covid-fertőzés gócpontjának számít Európában Közép- és Kelet-Európa. A Magyarországgal szomszédos országok közül Románia, Szlovénia és Horvátország egésze a legrosszabb besorolást kapta, akárcsak Szlovákia keleti része és Ausztria nyugati területei.