Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kásler Miklós arról tájékoztatta a kórházak vezetőit, hogy eddig csak egyedi esetek vannak Magyarországon, és ahhoz, hogy a járványt megelőzzék, szigorú eljárásrendet kell követnie mindenkinek - közölte a keddi találkozóról az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

A miniszter részletesen tájékoztatta a főigazgatókat az eljárásrendről, arról, hogy mit kell tenni a koronavírus-gyanús esetekkel és a vírussal diagnosztizált betegekkel - írta az Emmi. Ha a koronavírus-fertőzötteket ellátó és a gyanús eseteknek karantént biztosító Dél-pesti Centrumkórház kapacitásai kimerülnének, akkor más kórházakban alakítanak ki karantént.

A miniszter arról is tájékoztatta az igazgatókat, hogy leggyakrabban enyhe lefolyású a betegség, de a fertőzötteknek légzési nehézségeik is lehetnek. Ekkor asszisztált lélegeztetésre, respirátorok (lélegeztető készülékek), súlyosabb esetekben ECMO (úgynevezett műtüdő) alkalmazására van szükség. Ezek a berendezések kellő számban rendelkezésre állnak az országban.

Az Emmi jelezte azt is, hogy a karantén bővítésének lehetőségére előkészítik a Kútvölgyi-tömböt, arra az esetre, ha csoportossá, tömegessé válna a fertőzés, és a Korányi Intézet intenzív osztálya is fogadóképes szükség esetén. A Korányiban elmaradó tüdőműtéteket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fogja elvégezni, ahol erre a kritikus egy-két hónapra szüneteltetik a tüdőtranszplantációkat.

Vidéken huszonkilenc infektológiai osztály áll készenlétben - derült ki a közleményből, amely kitért arra is, hogy súlyosabb esetekben akár a klinikai vizsgálatok fázisában lévő gyógyszereket is alkalmazhatnak - írta az MTI.