Az olaszországi rendkívüli események nyomán az operatív törzs elkezdte kidogozni a schengeni belső határokon való ellenőrzést, a tervek szerint szűrni fogják az Olaszországból érkezőket. Mérik a testhőmérsékletüket és részletesen kikérdezik őket. A felszólításra hazaérkező magyaroktól azt kérik, 14 napig maradjanak otthon, távol a közösségtől, se a munkahelyükre, se iskolába ne menjenek. Ezt hatóságilag nem lehet elrendelni, ezért az egyéni felelősségnek nagy a szerepe - mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának a vezetője.

Az esetszámok elérték azt a szintet, amikor az operatív törzs ajánlást készített - a környező országok gyakorlatát, már bevezetett intézkedéseit figyelembe véve - a sportrendezvényekkel kapcsolatban. További részleteket a sajtótájékoztatón nem közöltek, mondván, a teljes körű javaslat holnap kerül a kormány elé. Kérdésre válaszolva annyit még hozzátett, más rendezvényekről - színház, kulturális program  - még nem készült ajánlás, de ezeken nincs akkora létszám. Ha szükség lesz rá, akkor a holnap kormány elé kerülő ajánlásoknál szigorúbb korlátozások is elképzelhetőek.

A kormánytagok utazásaira nem tér ki az operatív törzs ajánlása - válaszolta újságírói kérdésre Lakatos Tibor.

Arra kérik az iskolákat és óvodákat, hogy tekintsenek el a március 15-i ünnepi rendezvények megtartásától. A 60 év felettiek pedig tartsák távol magukat a tömegrendezvényektől.

A kormány több mint 8 milliárdot különített el a koronavírus elleni védekezésre, ezt főként olyan eszközök beszerzésére fordítják, amelyek szükségesek a védekezéshez. Ha szükség lesz rá, a kormány újabb erőforrásokat csoportosít át.

Eddig négyszer módosult a koronavírus eljárásrend, a tegnap frissített változatot végül azért nem publikálták, mert valószínűleg ma ötödszerre is módosítják, miután az Egészségügyi Világszervezet, a WHO és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ma délutánra telefonkonferenciát hívott össze, ami után újabb korrekció várható - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az új eljárásrendben bizonyosan változni fog az esetdefiníció  és a laborvizsgálatok rendje, ami az aktuális helyzethez igazodva valószínűleg kiegészül.

Pontosítások:

A kórházakba bevezetett látogatási tilalom kivételekkel értendő: a súlyos, önmagát ellátni nem tudó beteget nem tilos látogatni, a kiskorú mellett ott lehet a szülő, a szülő nő mellett pedig az a felnőtt, akit szeretne. Az egyéni védelemről minden esetben gondoskodni kell.

Még nem lehet tudni, hogy ki fertőzte meg a súlyos állapotú, 70 éves férfit, akit korábban a Bajcsy kórházban műtöttek.  Az őt ellátó egészségügyi személyzet valóban karanténba került, de egyelőre egyiküknél sem igazolták a fertőzést.

Müller Cecília határozottan cáfolta, hogy a karanténban lévő iráni diáknak azt mondták volna, ne árulja el társainak, hogy pozitív lett a tesztje, mert nem tudják máshol elhelyezni. Amikor pozitívvá válik valaki, attól kezdve betegnek tekintendő és elkülönítésre kerül - fogalmazott a tisztifőorvos.

Nincs tervben lélegeztetőgép vásárlása, az országban több mint 1600 lélegeztetőgép van.

A kapacitások felszabadítása érdekében jelenleg kiürítik Semmelweis Egyetem Kútvölgyi klinikai tömbjének egy részét is, de több kórház kapott határozatot arról, hogy szabadítson fel plusz kapacitásokat vagy alakítson ki karantént.