Pénteken minden eddiginél több, 459 újonnan felfedezett Covid-19-betegről számolt be a kormányzati portál, az elmúlt egy hét alatti robbanásszerű, 25 százalékos esetszám-növekedéssel pedig világszinten is az élvonalba kerültünk. Az újabb, katasztrófával fenyegető második hullám indulását jelző legújabb számok ismeretében a kormány hatékony és azonnali intézkedéseit sürgeti közleményben a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

A szervezet Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterekhez írt levelében két fő területet nevez meg. Ezek egyike a közösségi megelőzés ismételt megerősítése (maszkviselés propagálása és ellenőrzése, tömegrendezvények, sportesemények felfüggesztése, kiterjesztett lakossági tesztelés, aktív kormányzati jelenlét és példamutatás a kommunikációban, határozott fellépés a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen, lokális és nem totális intézkedések a kiemelt kockázatú területeken és intézményekben), a másik pedig az egészségügyi ellátórendszer felkészítése a járvány második hullámának eredményes kezelésére.

Sokkal durvább számok jöhetnek

Aggodalmuk nem indokolatlan, az innovációs tárca égisze alatt működő, a járvány modellezésével foglakozó munkacsoport szakértői már a hét elején 2-2,5 -ös reprodukciós rátára figyelmeztettek (ez mutatja meg, hogy egy fertőzött hány tovább embernek adja át a vírust), azaz a legoptimistább számítások szerint is jövő hét közepén már ezres nagyságrendre nőhetnek a napi új esetszámok.

Emmi-reakció a rekordra

Vélhetően a MOK levelére válaszul az egészségügyért is felelős tárca péntek délután közleményben sietett tudatni, a koronavírusos betegek ellátására való felkészülés jegyében Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter arra utasította az egészségügyi szolgáltatókat, hogy az eddigi 10 százalék helyett az összes ágyszám 20 százalékát tartsák készenlétben. A miniszter külön felhívta kórházvezetők figyelmét arra, hogy az utasításban foglalt intézkedés végrehajtása nem eredményezheti betegek intézményből történő elbocsájtását, hiszen jelenleg az ágykihasználtság körülbelül 53 százalék .A tárca szerint a kórházaktól péntek délelőtt beérkezett adatok szerint mindenhol biztosított, hogy az összes ágyszám 20 százaléka szükség esetén bevonható legyen a Covid-19 fertőzött betegek ellátásába. Az ellátásban jelenleg nincs korlátozás, és a védőfelszerelés is rendelkezésre áll. Jelenleg 120 koronavírusos beteg igényel kórházi ellátást, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen.

Információink szerint ennél kicsit több is történt ma: Kásler miniszter kinevezte a járványkórházakat, az érintett (valószínűleg a megyei kórházakról van szó) kórházigazgatók erről levelet kaptak. Továbbá tudomásunk szerint a Semmelweis Egyetem Tömő utcai tömbjében, a tüdőklinika részeként létrehoztak egy második emeleti, körülbelül 40 ágyas Covid-ellátó osztályt. Az a tény, hogy a fertőzőbetegeket kezelő osztály alatt és felett más betegellátó egységek találhatók, szakértők szerint komoly logisztikai problémákat vet fel, nem véletlenül szokás az ilyen részlegeket külön szárnyban elhelyezni.

Kérdőjeles a felkészülés jegyében készenlétbe helyezett 20 százaléknyi ágykapacitás hasznossága. Ha a közleményben jelzett 53 százalékos kihasználtságot a teljes fekvőbeteg-kapacitásra számolták, azaz a krónikus és a rehabilitációs ágyakat is figyelembe véve, akkor összességében hiába igaz ez az arány - a krónikus és rehabilitációs ágyakat a tavaszi kórházkiürítés után még nem töltötték újra fel, így 50 százalék alatti a foglaltságuk, lefelé húzva ezzel az átlagos kihasználtságot - ezekre az üres ágyakra nem lehet Covid-betegeket fektetni. A belgyógyászatok, intenzív osztályok viszont, amelyeken a koronavírusos betegeket főleg ápolják, lényegében teljes kihasználtsággal működnek. Ha ezeken az osztályokon kell felszabadítani az ágyak 20 százalékát, az az ellátás nélkül maradó betegek mellett finanszírozási gondokat is felvet, miután szeptembertől az ellátórendszer visszaállt a teljesítményfinanszírozásra.

További dilemma, hogy a Covid-betegek megjelenésével a személyzetet is át kell csoportosítani az osztályokról, így a kiüresedő osztályok összevonás nélkül működésképtelenné válnak. Egybehangzó vélemények szerint nincs ma olyan kórház Magyarországon, amelynek a kifeszített belgyógyászati osztálya képes 20 százalék koronavírusos beteg ellátása mellett a maradék 80 százalékon is teljeskörű ellátást nyújtani.

Játék a számokkal

Egy általános ágykihasználtsági mutató már csak azért is játék a számokkal, mert az aktív ellátás a kórházi működés szerint ma lényegében az 5 munkanapra korlátozódik, hétvégére alig marad beteg az intézményekben. Így a hét napra számolt, az aktív ágyakra jellemző 75 százalékos kihasználtság a valóságban öt napig nyújtott ellátással 100 százalékos foglaltságot jelent. A Covid-betegek számára releváns belgyógyászat, tüdőgyógyászat, infektológia a tetszetős Emmi-közleményben szereplő 53 százalékos ágykihasználtság dacára a rendszer gyenge pontjai.

A felkészülés mindenképpen jelentős változást igényel a kórházak szakmai szerkezetében, hogy a 20 százalékos tartalék ne csak egy elméleti lehetőség legyen, ha valódi betegellátásra képes egység. A Covid-ellátás egyértelműen aktív ellátás, azaz az aktív ágyak számához kellene a 20 százalékos tartalékolást viszonyítani a szakértői kalkulációk szerint.