Magyarország Európa egyik leggyorsabb  oltási tempóját diktálja,  eddig 1,636 436 fő kapta meg legalább az első,  481 820  fő pedig már a második oltását is. A lakosság 16,4 százalékának átoltottságával egyedül Málta áll előttünk az unióst átoltottsági listán, az uniós átlag egyébként 9,2 százalék  - kezdte mai tájékoztatóját György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője. A regisztrált 1,8 millió idős 65 százaléka már megkapta az oltást.

A következő 3-4 hétben továbbra is ennek a csoportnak az oltása a legsürgetőbb feladat, az ő immunizálásuk folytatódik a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon - magyarázta az államtitkár.

A következő hét oltási tervéről elmondta, a ma érkezett Pfizer-vakcinát egyenesen a kórházi oltópontokra viszik, ahova a háziorvosi praxisok átlagosan  31 regisztrált időst küldhetnek. A vakcinákat a regisztrált idősek arányában osztják szét.

A köv egy hétben 215 ezer regisztrált idős oltására lesz lehetőség, ha mindenki elmegy, aki erre lehetőséget kap. A kórházi oltópontokon 157 ezer főt oltanak be Pfizerrel, a háziorvosoknál összesen 57800 főt, közülük 25 ezren Sinopharmot,  21600 fő AstraZenecát,11200 fő Modernát kap.

A regisztrált idősek mellett oltják a védekezésben résztvevő rendőröket és katonákat,  ehhez munkába állnak a honvédség oltóbuszai, amelyeket a kistelepüléseken szeretnénk használni. Bizonyos járóbeteg-szakellátókat is folyamatosan bevonnak az oltásba - tette hozzá az államtitkár.

Keddi statisztika

5481 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 586 123 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 252 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 703 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 378 176 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 189 244 főre emelkedett. 11 873 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1389-en vannak lélegeztetőgépen

Elemi erővel tombol a járvány Magyarországon és Európában. Magyarországon szinte 100 százalékos az angol mutáns okozta fertőzést az NNK laborja  szerint - kezdte tájékoztatóját Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Egy londoni vizsgálat eredményét idézve kifejtette, a brit variáns mintegy 55 százalékkal magasabb halálozási arányt eredményez. Míg a járvány elején fertőző vírustörzsben megbetegedettek közül 1000 pozitív személyből  6 halt meg a 60 évesek közül, az angol variánsnál ez a szám 9.

A variáns vírus tüskefehérjéje sokkal erőteljesebben tud kapcsolódni a sejtekhez, így okoz nagyobb számú fertőzött, több megbetegedést, több és súlyosabb lefolyást és több halált. Ezzel szembe kell nézni - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Ezért rendkívül fontos, hogy mindenki tartsa be a higiénés szabályokat és minél többen vegyék föl a védőoltást, amivel gátoljuk a vírus cirkulációt a népesség körében. Ha a vírus nem talál majd fogékony szervezetet, akkor csökkenhet a fertőződések és a halálozások száma is - hangsúlyozta.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy azok is gondoljanak a még fogékony populációra, akik már védettek, és tartsák be a szabályokat, a maszkhasználatot, a távolságtartást és a fertőtlenítést.

A vakcinákkal kapcsolatban elmondta, a mai napon 167 310 adag Pfizer érkezett, ezek közvetlenül a kórházi oltópontokra kerülnek, ahol folytatják velük az oltást.

Ma este érkezik 180 ezer Szputnyik-vakcina, ami a korábban leszállított első adagos 180 ezer vakcina 2. adagját jelenti.

Kérdésre válaszolva elmondta, jelenleg 285 egészségügyi dolgozó számít aktív fertőzöttnek.