A tisztifőorvost azzal kapcsolatban kérdezték, hogy kedden derült ki: Magyarországon is járt az a két fiatal diáklány, akinél koronavírus-fertőzést mutattak ki a cseh laboratóriumi vizsgálatok.

A Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brünnön át Prágába, ahol az Airbnb-rendszeren keresztül foglaltak szállást. Az amerikai nőnél a vasárnapi első teszt, az ecuadorinál pedig a megismételt laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a koronavírust. A két diáklány két napot töltött Magyarországon.

Müller Cecília elmondta: az Európai Unió országai közötti gyorsriasztási rendszeren keresztül nem sokkal ezelőtt érkezett a szelektív, csak az érintett országoknak szóló üzenet a két diáklány esetéről. Gyors információcsere van az érintett országok között az ügyben, ennek során fel kell deríteniük, milyen útvonalon, milyen eszközzel közlekedtek a diákok, mit csináltak, hol szálltak meg, kikkel kerülhettek szoros kontaktusba, és ennek alapján dönthetnek majd arról, milyen járványügyi intézkedések szükségesek.

A vizsgálat során fontos a gyorsaság és a szakszerűség. Azt is ki kell deríteni, hogy a diákok magyarországi tartózkodásuk alatt mutatták-e a betegség tüneteit, mert ha nem, akkor "rendkívül alacsony a valószínűsége", hogy a környezetükben újabb beteget találjanak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül érzékeny vírusról van szó, a környezetben rövid ideig él túl, aztán kiszárad, vagyis a terjedéshez a vírusnak élő szervezetre van szüksége. Ezért keresik a diáklányokkal szoros kontaktusba került embereket, illetve ezért szükséges tisztázni, hogy már mutatták-e a betegség tüneteit a magyarországi tartózkodásuk idején.

Tudtak az iráni edzőtáborból hazatérő négy birkózóról is. Nem járványos területen voltak, ennek ellenére a repülőtéren megtörtént a hőmérséklet-vizsgálatuk, jól vannak, egészségesek.

Az országos tisztifőorvos információi szerint jól érzi magát a japán partoknál veszteglő hajón megfertőződött magyar férfi, valamit két társa, aki jelenleg is karanténban van.

A világban 91 313 beteget tartanak nyilván, közülük 2744-et Európában. Világszerte 3118-an hunytak el a betegségben, közülük Európában 55-en. Egyre nő a betegségből felépült emberek száma, jelenleg 48 115-en vannak, 197 Európában.

Továbbra is szűrik a Magyarországra érkezőket, a schengeni külső határokon eddig 408, a repülőtereken 5715 embert vizsgáltak meg. Az információs zöld számokra 2041 hívás érkezett eddig, elektronikus levélben 688-an kértek tájékoztatást.