Péntekre 4428 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 295 977 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 187 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 725 főre emelkedett - derül ki a koronavirus.gov.hu oldalról.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 89 814 fő, az aktív fertőzöttek száma 198 438 fő.

Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti.

Jelenleg 7 335 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 564-en vannak lélegeztetőgépen.

Egy nap alatt 32067 mintavételre került sor, ami rekordnak számít, egyedül a célzott, csoportos teszteléskor került sor ennél több mintavételre. A tesztek 13,81százaléka bizonyult pozitívnak.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés.

Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A kormány mindent lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le. Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerv zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, az ő oltásuk már december végén megkezdődhet.

A nyugdíjasok számára a posta december folyamán kézbesíti azt a levelet, amelyben Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.