Keddre  4140 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 118 918 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2596 főre emelkedett, 27 585-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 88 737  fő. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 28 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti.

6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt 24 órában 13 068 laborvizsgálatot végeztek, ezek csaknem harmada (31,68 százaléka) kimutatta a a fertőzést. A WHO ajánlása szerint a tesztelés akkor megfelelő kiterjedtségű, ha a pozitív eredmények aránya nem haladja meg az 5 százalékot.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járvány megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása - írja a koronavirus.gov.hu.

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés ma szavaz a rendkívüli jogrend 90 napra történő meghosszabbításáról. Ha a parlament megszavazza a javaslatot, akkor újabb védelmi intézkedések lépnek életbe, amelyeket Orbán Viktor kormányfő hétfőn ismertetett.

Többek között várhatóan ma éjféltől életbe lép a kijárási tilalom este 8 óra és hajnal 5 óra között, általános rendezvény-tilalom lép életbe, digitális oktatásra állnak át a középiskolák az és az egyetemek, be kell zárni az éttermeknek és az üzletek is csak 19 óráig lehetnek nyitva. A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában.