Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dél-Koreában tömegközlekedési viszonyok közt modellezték a SARS-CoV-2 terjedését akadályozó megoldások hatékonyságát. Vizsgálták külön a távolságtartást, külön a maszkviselést és az ezek kombinációjával elérhető védelmet is. Az eredményeket  Nemrég a Science Advances rangos tudományos lapban közölték.

A mérések szerint kifejezetten csúcsidőszak csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása.

Kizárólag maszkozásnál, távolságtartás nélkül – ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93,5 százalékos csökkenést lehet elérni a tanulmány szerint

 - írja posztjában Kemenesi Gábor.

Légúti fertőzéseknél "nagy cseppes" és "aeroszolos" ürítésről is beszélhetünk, a távolságtartás leginkább az előbbit védi ki, a maszk azonban mindkettőt megfogja.

A tanulmány tudományos adatot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a maszkviselés rendkívül jelentős mértékben csökkenti a fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során. A maszkok járványvédelemben betöltött szerepére már tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre, de gondoljunk rájuk úgy, mint a vakcina mellett egy másik jelentős védelmi megoldásra. Ezek ugyanis együtt működnek hatásosan, gondoljunk itt a svájci sajt modellre - írja Kemenesi. (Ebben a modellben jól látható, hogy a különböző védekezési megoldások egyike sem 100 százalékos, mindegyiknek vannak hiányosságai, mint a lyukak a sajtban. Azonban egyszerre alkalmazva ezek a "lyukak" fedésbe kerülnek, és teljessé válik a védelem.)

Maszkra fel! - teszi hozzá.