Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt négy hétben hétszázzal nőtt az intenzív ágyak száma, és csaknem 6,5 ezerrel több kórházi férőhelyet rendeltek a covidos betegek ellátására - derül ki a Népszava birtokába került hivatalos adatsorból. A dokumentum szerint így összesen mintegy 2600 intenzív ágyon lehet beteget ellátni és ha kell, lélegeztetni is. Ebből csütörtök reggel már csak körülbelül 550 volt üres.

Ezeknél az adatoknál némileg megnyugtatóbb számokról beszélt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. Mint mondta, csütörtökön 1678 lélegeztetőgépes ágy volt szabad. Mivel tegnap 1467 ember volt lélegeztetőgépen, a kormányzat jelenleg 3145 lélegeztetőgéppel felszerelt ágyat tart nyilván. A napilap megkérdezte az operatív törzset, hogy miből adódhat a lapunk birtokában lévő dokumentumon szereplő adatok és a miniszter által elmondottak közötti különbségek, de egyelőre nem kaptak választ.

Az új intenzív ágyak többségét a jelenleg kihasználatlan műtőkben és olyan helyiségekben állították fel, ahol az ágyak mellé odavezethető az oxigén is. Egy kórházi vezető úgy fogalmazott: háború van, a fronton megsebesült katonákat sem küldhetik el az orvosok azzal, hogy az ő ellátásukra már nincsen ember vagy gép. Arra a kérdésre, hogy honnan vesz melléjük szakembert, azt válaszolta: "Mindenki addig dolgozik, amíg van feladat, ellátandó beteg.