A november 10-i keltezésű tisztifőorvosi levél szerint az elmúlt időszakban "a betegek kapcsolattartási jogának korlátozása számos panaszt okozott" a kórházakban. A félreértést az okozhatta, hogy a járványhelyzet miatt minden kórházban látogatási tilalmat rendeltek el, és az egészségügyi válsághelyzet részben lehetővé teszi a betegjogok korlátozását - idézi a portál a birtokába került levelet.

A magyar alaptörvény is kimondja a családdal való kapcsolattartás jogát, az egészségügyi törvény szerint pedig a beteg emberi méltósághoz való joga az egészségügyi válság idején sem korlátozható - figyelmezteti a kórházak vezetőit a tisztifőorvos.

Látogatási tilalom alól is lehet kivétel. Müller Cecília a körlevélben arra kötelezi az összes kórházat, biztosítsák, hogy a súlyos állapotú, végstádiumú  beteg mellett a covidos és nem covidos osztályokon is a beteg mellett ott lehessen az általa megjelölt ember, és ehhez a hozzátartozók kapjanak megfelelő védőfelszerelést.

Kiskorú beteg mellett a szülő vagy a törvényes képviselő, illetve az általa vagy törvényes képviselő által megjelölt személy lehet a kórházban, a szülő nő mellett az általa megjelölt nagykorú személy lehet bent a vajúdás és a szülés alatt.