Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerdára elhunyt 27 beteg továbbra is jellemzően magasabb kockázatot viselő idős, illetve krónikus beteg személy volt.

Öt főnél tüdőgyulladás volt a halál közvetlen oka, az elhunytak több mint felénél szív- és érrendszeri,  anyagcsere- illetve daganatos betegséget azonosítottak kísérőbetegségként - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a szerdán reggel nyilvánosságra hozott adatok elismétlését követően az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Szerdai statisztika

920 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 40 782 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 27 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1023 főre emelkedett, 12 164-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595 fő. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 44 százaléka, a gyógyultak 31 százaléka budapesti. 1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra is az az üzenetem, hogy a krónikus betegek, vagy életkoruk miatt a súlyosabb, szövődményes lefolyásra veszélyeztetettek, feltétlenül keressék háziorvosukat, kezelőorvosukat,  aki karban tartja a betegségüket. Most életben vágóan fontos, hogy a betegségeiket egyensúlyban tartsák, mert ettől függően jelentősen változhat a klinika kép, a betegség lefolyása - fogalmazott a tisztifőorvos.

A héten, illetve 20-ig minden praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás, s fontos lenne, hogy a magas kockázatú csoportok éljenek a lehetőséggel - hangsúlyozta.

Megerősítette, hogy a járvány lefolyása nagyon nagy részben múlik rajtunk,a  társadalom viselkedésén. Mindenki tudatosítsa magában, hogy  a magatartásunkkal nagy mértékben járulhatunk hozzá, vagy vehetünk el a hatékony járványkezelésből.

Be kell tartani a jogszabályokat, fontos a maszkviselés, mert a közösségi terjedés idején már nincs olyan személy, aki bizonyosan állíthatná magáról, hogy nem fertőzött, nem jelent veszélyt, vagy hogy biztonságban van.

A csoportosulások elkerülése érdekben mérséklik az október 23-i központi ünnepségeket, a zászlófelvonáson és díjátadáson kívül egyéb rendezvényt nem szerveznek, s erre kérik a önkormányzatokat és a szervezeteket is.

Zajlik a vezénylés, Müller Cecília szerint a tavaszi képzések eredményeként elegendő szakképzett munkaerő áll rendelkezésre. Júliusig több mint 26 ezer fő vett részt elméleti és gyakorlati képzésben, a teljes programot 4734 orvos, 15545 ápoló és 1901 segédápoló végezte le. A képzések frissített tartalommal jelenleg is folynak.

Elmondta, hogy a Richternek köszönhetően nem fogunk importra szorulni remdesivirből, a gyógyszer klinikai tesztelése zajlik jelenleg a Korányi kórházban, a Dél-pesti Centrumkórházban,  az Új Szent-János kórházban és 4 orvosi egyetemen. A remdesivir megfelelő időben a megfelelő állapotú betegnek beadva 50 százalékkal csökkenti a halálozást.

Kérdésekre válaszolva a tisztifőorvos elmondta még:

  • Nincs arra adat, hogy várandós kismama átadta volna a fertőzést. Az igazoltan pozitív anya a szoptatáskor viseljen maszkot és ügyeljen a kézhigiénére.
  • Az ország 1600 szociális intézményéből 52-be jutott be a fertőzés, az összes lakós 0,6 százaléka, összesen 641 fő vált pozitívvá. Jellemző az 5 fő alatti pozitivitás, de egyes intézményekben ennél többen vannak.
  • A magán laborokban végzett PCR-teszt akkor kerül be a hivatalos nyilvántartásba, ha a labor jogszerűen működik.
  • A vérplazmával végzett kezelés rendkívül hatékony, a középsúlyos betegeknél elkerülhető vele az intenzív terápia, aki már intenzív osztályon van, az más gyógyszert is kap, így a hatékonyság együtt mérhető. A terápiához elegendő mennyiségű vérplazma áll rendelkezésre, de továbbra is kérik a betegséget átvészelteket, hogy jelentkezzenek vérplazma adásra.
  • Arra a kérdésre, hogy az operatív törzs tervezi, hogy a szomszédos országokban felmerült korlátozásokhoz hasonlót ajánl itthon Müller Cecícila azt mondta, az operatív törzs folyamatosan követi a járvány alakulását, dinamikáját és az egészségügyi szempontokon túl más tényezőket is. A legfőbb cél az emberi élet védelme.
  • A krónikus beteg pedagógusoknak azt javasolta, tartsák egyensúlyban betegségüket, gyakrabban konzultáljanak a kezelőorvossal és kövessék az iskolai ajánlásokat.