Cikkünk frissül...

A tisztifőorvos a reggel már nyilvánosságra hozott adatok elismétlését követően arról beszélt részletesebben, hogy hogyan is védekezzünk. Tanácsa szerint ezt úgy kell tenni, hogy az hatékony legyen és az egészségügyi állapotunkat a lehető legjobb szinten tartsuk, hogy egy kórokozó ne okozzon maradandó egészségkárosodást vagy súlyos megbetegedést.

Ennek érekében mindenkinek, de különösen a fokozott kockázatot viselőknek ajánlotta az ingyenesen elérhető influenza oltást. Az oltóanyag már megérkezett a körzetekbe, telefonos egyeztetés után a háziorvos adja be az oltást.

Az elmúlt években alacsony volt az érdeklődés ez iránt az oltás iránt, de Müller Cecília bízik benne, hogy idén ez sokkal magasabb lesz.

Az időseken és a krónikus betegeken kívül azoknak is ajánlja az oltás felvételét,akik sok kontaktussal járó munkahelyen dolgoznak, így az egészségügyben, szociális intézményekben dolgozóknak, valamint a közszolgáltatási ellátóknak is.

Csütörtöki statisztika

Csütörtök reggelre 950 új fertőzöttet regisztráltak,  így az összes eddig  regisztrált fertőzött száma meghaladta a 42 ezret. 28 052 aktív fertőzöttet tartottak nyilván, vagyis szerdához képest 457-tel nőtt a számuk. Életét vesztette 29 beteg, így a halálos áldozatok száma 1052-re nőtt. Összesen 1555 ember szorul kórházi ellátásra, 167-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos azt kérte, egészségvédelmünk érdekében azokkal a lehetőségekkel éljünk, amik bizonyítottan hatékonyak és tudományos alapokon fejlesztették őket.

Egy a köztudatba covid-gyógyszerként került orrsprét említve kiemelte, kísérleti stádiumban lévő spréről beszélnek, aminek még nem volt klinikai próbája, ezért óva intett mindenkit a használatától. Ez egy allergia elleni spré, ami szárítja az orrnyálkahártyát, ezért különösen kedvez a kórokozók megtelepedésének.

Az oktatási-nevelési intézmények működése  Müller Cecília szerint zavartalan. 48 óvodában és 24 iskolában kellett rendkívüli munkarendet bevezetni, 188 osztály és 9 iskola állt át digitális rendszerre.

Kérdésekre válaszolva elmondta:

  • A 3 budapesti covid-ellátó kórházban  - Dél-pesti Centrumkórház, Korányi kórház, Szent János kórház - 50-70 százalék közötti az ágykihasználtság. A 80 százalékos telítettség elérését jelzik a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK), amely bevonja a Budapesten következő körre kijelölt kórházakat.
  • Második körös budapesti ellátók: Semmelweis Egyetem külső klinikai tömb, Bajcsy kórház, Szent Imre kórház, Uzsoki utcai kórház, Péterfy Sándor utcai kórház és a Pest megyei Flór Ferenc kórház.
  • Pest megyében, és  a többi régióban is kijelölték az első, második és harmadik körös ellátóhelyeket.
  • Interneten nem szabad koronavírus-gyógyszert illetve gyorstesztet vásárolni.
  • A nyíregyházi és debreceni szennyvízadatokra reagálva - ezekben a városokban nőtt a vírus örökítőanyagának mennyisége  - azt javasolta, hogy tartsák be az óvórendszabályokat.