Egyre nő az új fertőzöttek száma, ezért mindenki fokozott figyelemmel és fegyelemmel viseltessen a óvórendszabályokkal szemben. Egész Európában emelkedőben van a pozitív esetek száma, Magyarország sem kivétel, a WHO elemzés alapján a középmezőnyben foglalunk helyet - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A 31 elhunyt  - 49-94 év közötti betegek - mindegyike szenvedett valamilyen alapbetegségben, amelyre a fertőzés rakódott és valamilyen mértékben halálhoz vezetett. Jellemzően szív- és érrendszeri, anyagcsere és daganatos megbetegedés, valamint légúti megbetegedés fordult elő - ismertette a tisztifőorvos a hétfőn reggel már nyilvánosságra hozott adatokat.

Növekvő tendenciát mutat a kórházban kezeltek száma is. A lélegeztetőgépen lévők egy része gyógyulóban van, ez nem jelent végsorsot, számosan le is kerülhetnek a gépről - hangsúlyozta Müller Cecília. Később, kérdésre válaszolva elmondta, a Szent László kórházban 50 százalékos a lélegeztetett betegek túlélési aránya.

Hétfői statisztika

1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1173 főre emelkedett, 14 312-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 283 fő. Az aktív fertőzöttek 31 százaléka, az elhunytak 40 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti. 1896 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen.

Rendkívül sok a jó tapasztalat, nagyon sok tudás gyülemlett fel az egészségügy ellátórendszerben, számos olyan lehetőségünk van, amit tavasszal még nem tudtunk teljes körűen bevezetni, vagy nem is állt rendelkezésre - ezért nem kell megijedni, ha valaki kórházba kerül - hangsúlyozta azt is hozzátéve:

a legjobb védekezés, ha nem is kapjuk el a betegséget.

A krónikus betegek különösen vigyázzanak magukra - a krónikus légúti betegség kiemelt kockázatot jelent - számukra nagyon fontos az influenzaoltással is védekezni - erősítette meg korábbi figyelmeztetését.

Jelenleg 40 óvodában és 13 iskolában rendelet el rendkívüli szünetet az operatív törzs, 117 osztályban és 17 iskolánál digitális munkarendben megy az oktatás.

Eddig a PCR-teszteket fogadták el a fertőzés igazolására, a WHO is ezt ajánlotta, de most már több antigén-alapú tesztet is bevizsgáltak az NNK laboratóriumaiban és úgy találták, hogy pozitivitás és tünetek esetén az eredmények jól egybeesnek a PCR-teszttel. Így már a mentőben kiszűrhető, hogy a beteg koronavírusos-e, és hamarabb kerülhet oda, ahol a covidos betegek gyógyítása zajlik.

Kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta még:

  • Iskolákban nem kell maszkot viselni a gyerekeknek, de a távolságtartásra ügyelni kell és csak egészséges gyerek menjen közösségbe.
  • A sérülékeny csoportok az utcán is viseljenek maszkot.
  • A koronavírusból kigyógyultak influenza oltása 3 napos tünetmentes időszak után, illetve a tünetek jelentkezését követő 10 nap után lehetséges, de az orvos tanácsát is ki kell kérni.
  • Az egészségügyben illetve a szociális szférában dolgozóknál két negatív PCR-tesz, valamint 21 nap kell a gyógyulttá nyilvánításhoz. Ezután olthatók.
  • Cáfolta, hogy a második hullámban lakosságarányosan az egyik legrosszabbul védekező ország vagyunk. Más országokkal nehéz az adatok összehasonlítása, mert a statisztikai adatgyűjtés országonként más. A WHO összehasonlítása egymillió lakosra nézi a fertőzöttek és a halottak számát, eszerint a 27 ország közül a 10. illetve a 14. helyen állunk, a középmezőnyben foglalunk helyet.
  • A PCR-pozitivitás és a fertőzőképesség nem ugyanaz.
  • Halottak napi temető látogatásnál kerüljük a csoportosulásokat és húzzunk maszkot.
  • Az idős, vagy krónikus beteggel együtt élő fertőzött iskolás gyerek tartsa a távolságot a lakásban, és a nem fertőzött csak fertőtlenítés után használja a közös fürdőszobát.
  • Ne ijedjünk meg ha középsúlyos vagy súlyos állapotban kórházba kerülünk, a Szent László kórházban a lélegeztetőgépre kerülők fele le is kerül róla és ad abszurdum meg is gyógyul.