Az Országos Kórházi Főigazgatóság leveléből kiderül, az oltási folyamat a rendelkezésre álló vakcina mennyiségétől függően két szakaszból áll. Az ütemezett, Ü-vel jelzett szakaszban az oltás az egészségügyi szolgáltatók napi működése, átlagos áteresztőképessége mellett, a rendelkezésre álló oltóanyag gyors és ütemes felhasználásával zajlik. Tömeges oltásra, azaz a T szakaszra akkor állhatnak át, ha az oltóanyag legalább egymillió oltandónak elegendő.

A menetrend szerint az oltásban 102 kórház, 131 szakrendelő és 5004 háziorvosi praxis vesz részt, több lépcsőben.

Ütemezett szakasz

A 102 kórházban kórházanként átlagosan 6 oltóhelyet alakítanak ki, amelyek óránként 12-15 főt tudnak beoltani. Ezzel nettó 10 órás munkaidő és óránként 12 fő beoltása mellett naponta 73440 fő szerezhet védettséget.

A 131 szakrendelőben egyenként átlagosan 2 oltóhely felállításával, szintén 12 fő óránkénti oltásával, nettó 10 órás munkaidővel naponta 31440 fő oltását tudják lebonyolítani.

Az 5004 háziorvosi praxisban naponta, háziorvosonként 20 fő oltására kerülhet sor, ez további 100080 fő a normál rendelés mellett.

Átlagos áteresztő képesség mellett ebben a szakaszban napi 204960 ember beoltása lehetséges.

A kórházak esetében 7, a szakrendelők és a háziorvosok esetében 5 munkanappal számolva egy hét alatt 1 171 680 fő oltására kerülhet sor.

Tömeges oltási szakasz

Amikor több százezer ember részére elegendő a rendelkezésre álló oltóanyag, akkor az oltás hétvégén, maximális áteresztőképesség mellett zajlik.

A 102 kórházban 15 oltóteamet állítanak föl, amelyek óránként 12-15 főt oltanak be. Ez 10 órás munkaidővel és óránként 12 fővel számolva napi 183600 fő beoltását eredményezi.

A 131 szakrendelőben 5 oltóteam szintén óránként 12 fő beoltásával és 10 órás munkaidővel számítva 78600 embert olthat be.

Az 5004 háziorvosi praxisban napi 50 fő beoltásával számolva 250200 ember kaphat oltást.

Maximális áteresztőképesség mellett a tömeges oltási szakaszban napi 512400 ember oltásával végezhet.

Kétnapos hétvégi oltás keretében 1 millió 24 ezer 800 fő oltása lehetséges.

A levél szerint további infrastruktúrát, például szavazóköröket csak abban az esetben kell igénybe venni, ha olyan mennyiségű oltás áll rendelkezésre, ami meghaladja az egészségügyi intézmények teljes fizikai kapacitását és ehhez megfelelő oltószemélyzetet is lehet biztosítani.

Az oltások időigényéhez pontos időintervallumot csak az oltóanyag jellemzőinek, szállítási, tárolási feltételeinek ismeretében lehet adni. A tömeges oltás feltétele a megfelelő mennyiségű vakcina. Ha ezt a vakcinamenyiséget felhasználják, visszaáll az ütemezett szakasz.

A lakossági oltás végrehajtására céldátum a levél keletkezésekor, január 27-én elegendő mennyiségű oltás rendelkezésre állása esetén az első negyedév vége.

Így látja a szakértő

Ez a terv a hibái ellenére eddig a legegyértelműbb elképzelés a Covid-19 járvány kitörése óta. Működőképessége más történet, ugyanis komoly erőforrás igénnyel bír -  állapítja meg Kunetz Zsombor, felvetve a hirtelen felmerülő fecskendő-, tű- és természetesen a humánerőforrás-igény kielégíthetőségét.

Egy oltópont 5 főt igényel egy orvost, 2 adminisztrátort, 2 oltó ápolót, a tömeges fázisban egy kórháznak 15 ilyen pontot kell felállítania, miközben megpróbál valahogy üzemelni. Szerinte sokkal komolyabb hangsúlyt kellene fektetni az előszűrésre, amely alapján már online le lehet dönteni, hogy valaki oltható, nem oltható, vagy a kérdéses kategóriába tartozik.

A biztosan oltható embereket közvetlen a beoltás előtt csak egy gyors rövid kérdőívvel kikérdezni, ha abban nincsenek az oltás beadásának ellenjavallatai, mehet a vakcina.

Kunetz szerint a T szakaszt érdemes volna kivinni sportcsarnokokba, a katonaság segítségével végrehajtani a szervezést. Nem kell minden teambe oltóorvos, csak azokba, amelyek olyan az olthatóság szempontjából kérdéses pácienseket látnak el.  A sportcsarnokokban mentő team ad ügyeletet az esetlegesen előforduló anafilaxia elhárítására.

A szakértő szerint így jelentősen csökkenteni lehet azt a humánerőforrás igényt, amely az egészségügyi dolgozókat érinti, mert most már ideje lenne visszatérni a normál működéshez, hiszen ennek a csökkentett üzemmódnak is vannak áldozatai - figyelmeztet végül.