Magyarországon jelenleg takaréklángon ég a járvány, de a fertőzés terjedése szempontjából nincsenek határok. Mivel a koronavírus a világ minden pontjára eljutott, így nehéz megjósolni, mikor és hogyan térhet vissza. Annak, hogy teljesen eltűnjön, vakcina nélkül gyakorlatilag nulla az esélye - fogalmazott Kemenesi Gábor a portálnak.

A járvány második hullámával kapcsolatban úgy vélte, az eddig ismert koronavírusok is szezonálisak. Ha ezeket a hullámokat rárakjuk egy görbére, akkor nemcsak a csúcsokat lehet látni, hanem azt is, hogy az őszi mindig magasabb. Ha elfogadjuk, hogy a vírus jelen van, könnyű levonni a következtetést: nagy a kockázat, hogy lesz második hullám és súlyosabb lehet, mint az első.

Béna, de működik

A maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás béna fegyvereknek tűnnek ugyan, de egyelőre ennyink van és működnek - fogalmazott a virológus. A fegyelem romlása viszont ellenünk játszik. Kemenesi hasonlata szerint most füstöl az avar, amit a figyelem lazulásával a szél lángra lobbanthat és akkor simán leég az egész erdő. Ez a vírus okozhat meglepetéseket, jobb, ha készülünk rá -  figyelmeztetett.

A nyaralási tervekkel kapcsolatban a racionalitást és a tudatosságot hangsúlyozta, szerint ne most menjünk Horvátországba nyaralni, fogadjuk el, hogy pandémia van, minél inkább korlátozzuk a mozgásunkat, annál jobb, ami nem jelenti azt, hogy üljünk otthon a konyhában és sírjunk, de legyen józan eszünk, figyeljük a híreket, az aktuális javaslatokat - tanácsolta.

Nem a Kínából érkező csomagtól kell félni

Nem attól kell félni, hogy lehet-e vírus a Kínából érkező csomagon, mert az talán 50 millióból egy eset, hanem a mindennapi szabályokat  - zárt térben maszkviselés, távolságtartás, kézmosás - kell betartani, fogalmazott.

A Pécsi Tudományegyetemen zajló kutatásokról elmondta többek között, hogy folyik a gyógyszerhatóanyagok keresése és tesztelése, valamint egy osztrák konzorciummal a vakcinafejlesztések is folynak. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem lehet megjósolni, mikor lesz elérhető a vakcina, ahhoz túl sok tényező befolyásolja.

Ne a hülyeség nyerjen teret!

Kemenesi arról is beszélt, hogy a kutatók munkáját rendkívüli mennyiségű álhír és szkepticizmus nehezíti meg. A legfrissebb tanulmányokat idézte, amelyek szerint 10 év múlva a vakcinaellenes mozgalmak elérése nagyobb lesz az online térben, mint az oltást támogatóké. Az oltástagadás miatt több megelőzhető járvány- például a kanyaró - is kitört már. Mint fogalmazott, a társadalom érdeke, hogy ne a hülyeség nyerjen teret, a megelőzés egyetlen módjának pedig csak azt látja, hogy kötelezővé kell majd tenni az oltást.