A szeptember elseje óta elmúlt 3,5 hónap statisztikái a védekezés sikerét mutatják, az iskolák és óvodák 63 százalékánál nem volt szükség tanügyi intézkedésre. A januárban induló oktatást is a védekezési intézkedések fenntartásával, és célzott beavatkozásokkal tervezik folytatni, jelenléti oktatással indul az új félév az általános iskolákban január 4-én, a középiskolákban január 11-én - közölte Maruzsa Zoltán.

A szünetben takarítanak és a fertőtlenítenek az intézményekben, ahol szükséges, bevonják a honvédséget.

A következő félévben is folytatódik a pedagógusok tesztelése, de másként. A határon túlról a kollégiumokba visszaérkező diákoknak, valamint a szünet után újrakezdő tanároknak biztosítják az ingyenes, önkéntes gyorstesztet az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain - mondta Maruzsa.

Gál Kristóf szóvivő a járványügyi készültség újabb féléves meghosszabbításól, valamint a tömegközlekedési eszközök vezetőinek maszkviselési kötelezettség alóli felmentéséről számolt be a szabályszegésekkel kapcsolatos intézkedések számai mellett

Szerdai statisztika

Szerdára 2804 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 288 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.Az utóbbi egy napban elhunyt 144 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7381 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 940 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 246 fő. Az aktív fertőzöttek 18, az elhunytak 21, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. Jelenleg 7639 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 574-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília országos tisztifőorvost helyettesítő Galgóczi Ágnes NNK osztályvezető elismételte a reggel óta nyilvános járványügyi adatokat, elmondta, hogy az elhunytak 3 százalékának nem volt krónikus, vagy alapbetegsége.

Majd álhírnek nevezte, hogy az idősotthonokban feloldották volna a látogatási tilalmat. Úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben továbbra is érvényben van a szociális intézményekben, idősotthonokban a látogatási és a kijárási tilalom, de az ünnepek alatt meg fogják teremteni az idősek és hozzátartozóik közti kapcsolattartás lehetőségét, az idősek lelki egészségének megőrzése érdekében. Erről majd határozat születik, amit megkapnak az intézmények.

A vakcinainfo.gov.hu oldalon eddig több mint 200 ezren regisztráltak. Ha az európai gyógyszerügynökség december 21-én engedélyezi a Pfizer-vakcinát, december végén, a Magyarországra érkező kisebb mennyiséggel elkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása.

Kérdésekre válaszolva elmondta még:

Az összes, igazolt fertőzött  2 százaléka egészségügyi dolgozó.

Aki a tavaszi hullámban betegedett meg, annak javasolt az oltás, aki az ősziben, annak nem szükséges. Többféle vakcina lesz elérhető.