Csütörtökre 16 újabb beteg hunyt el, ez nagyon kedvezőtlen adat, ezért nagyon ébernek és szabálykövetőnek kell maradnunk. Nincs ma olyan ember, akinek ne lenne dolga azzal, hogy a másikra is vigyázzon - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján a már reggel publikált adatok megismétlése után.

A tisztifőorvos ezután részletezte, mit tegyen az, aki betegnek érzi magát. Elsősorban ne ijedjen meg, mérje meg a hőmérsékletét és  telefonon értesítse a háziorvost, mondja el a tüneteit.

Ha a háziorvos indokoltnak tartja, megrendeli  tesztet. A vizsgálat előtt 3 órával nem szabad enni, inni.

Csütörtöki adatok

848 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 27 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 16 beteg, így az elhunytak száma 781 főre emelkedett, 6118-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 20 410. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 53 százaléka, a gyógyultak 37 százaléka budapesti. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Ne essen pánikba az sem, akinek pozitív lesz a tesztje és megkapja a hatóságtól a házi karantén elrendelő határozatot, amiben szerepel a karantén kezdő és végpontja is, Ha enyhe tünetei voltak és már 3 napja ezek elmúltak, akkor a tünetek megjelenését követő 10. napon válik szabaddá, ezután nem kell felszabadító laborteszet végezni. A WHO protokoll is ezt írja elő. Értesíti a területileg illetékes hatóságot, hogy lejárt a karanténja, a háziorvostól pedig megkapja a táppénzes papírt - sorolta Müller Cecília.

A tünetes krónikus betegeknek ismételten értesíteni kell a háziorvost, az ő állapotuk ugyanis gyorsan romolhat és igényelhet kórházi kezelést - figyelmeztetett.

Kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta még:

  • Az iskolai hőmérőzésnél a felnőtteknél is 37,8 fok a határ.
  • Jelenleg 25 idősotthonban van jelen a vírus, ebből 2 már az első hullámban is érintett volt. Jellemzően 1-5 közötti a pozitív személyek száma, csak 4 intézményben van 20-nál több fertőzött.