Újabb védelmi intézkedések léptek életbe mától, eszerint az Egyesült Királyságból és Észak-Írországból érkező repülők vészhelyzet kivételével nem szállhatnak le Magyarországon, mert a koronavírus új változatával Nagy-Britanniában felgyorsult a járvány terjedése - kezdte a mai tájékoztatót Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője.

Megjelentek a szentestére vonatkozó szabályok is, melyek szerint december 24. én este 8 óra és december 25 -én reggel 5 óra között is megengedett a lakóhely elhagyása és a közterületi tartózkodás is. A védekezés sikere érdekében azonban továbbra is fontos a nagyobb összejövetelek és rokonlátogatások elkerülése - tette hozzá Kiss Róbert.

Keddi statisztika

1238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 306 368 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 180 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 462 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 108 676 fő, az aktív fertőzöttek száma 189 230 fő. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 21 százaléka budapesti. 7 124 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 522-en vannak lélegeztetőgépen.

Örömhír és óriási lépés a járvány kezelésében, hogy tegnap az Európai Gyógyszerügynökség kiadta az engedélyt az első vakcinára, ami a két ünnep között érkezik Magyarországra,  és azonnal el is kezdődik az oltások beadása - kezdte mondandóját Müller Cecília.

Elmondta, egy vírusos megbetegedés ellen speciális védelmet egy védőoltás adhat, de természetesen a többi járványügyi intézkedést is fenn kell tartanunk. A járvány tovaterjedésében akkor érünk el jelentős eredmény, ha az oldható személyek legalább 60 százalékát beoltják. A most érkező mennyiség 5 ezer egészségügy dolgozó beoltására lesz elegendő, őket 3 hét múlva ismételten oltani kell.

Az oltás beadása nem különbözik az egyéb védőoltásokétól, felkar izomzatába adják. Az oldhatóság elbírálása az oltóorvos feladata, aki az alkalmazási leirat alapján értékeli az egyéni kockázatokat.

Az új fertőzöttek számának csökkenését szintén jó hírként értékelte a tisztifőorvos, több napra visszatekintve úgy tűnik, hogy a járványhulláma valóban platózott Magyarországon. Ugyanakkor óvatosnak kell lenni, csak a második oltás után egy héttel alakul ki a védettség - hangsúlyozta.

Egyszerre nem tudjuk a 4-5 millió embert védetté tenni, csak ahogy érkezik a vakcina - tette hozzá Müller Cecília.

Karácsonyra ismét azt tanácsolta, hogy az ünnepeket mértékletességgel és a találkozások minimalizálásával töltsük el, csak egészségesen látogassunk meg bárkit.

A mára elhunytak kapcsán megjegyezte, ismét vannak köztük fiatalok és középkorúak.

Még nem csökkent 7000 alá a kórházi betegek száma, továbbra is nagy a nyomás az intézményeken. Nem csökken azok száma sem, akiknél súlyosan zajlik a betegség.

Az idősotthonok számára összeállítottak egy biztonságos kapcsolattartási útmutatót, ami mellett a rokonok találkozhatnak, de a látogatási és a kijárási tilalom érvényben marad. Sok intézményben már kialakították azokat a helyeket - plexifal, konténer, fűthető sátor - amik biztonságos találkozásra adnak lehetőséget. A hosszabb időre eltávozó gondozottak 2 negatív PCR-teszttel térhetnek vissza az intézményekbe.