Az új fertőzöttek száma napok óta stagnál, illetve csökken, most már az elhunytak száma is mérséklődik, ami bizakodásra ad okot. Ugyanakkor a szomszédos országok közül van, ahol újra nő a fertőzöttek száma, ezért óvatosan kell kezelni a stagnálást.

A mára elhunytak között ismét találunk fiatalokat, egy 29 éves fiatal is a betegség áldozata lett, ezért rendkívül fontos, hogy betartsuk a higiénés szabályokat - hangsúlyozta Müller Cecília.

Az ünnepek alatt a 25 kijelölt oltópont és az egészségügyi szolgáltatók országszerte készülnek a december 26-én érkező Pfizer-vakcina fogadására. Az egészségügyi dolgozók számra az oltások december 27-én kezdődnek a Dél-pesti Centrum kórházban.

Minden tagállam 10 ezer vakcinát kap, ezzel elkezdődhet az oltási tervnek megfelelő vakcináció. Első körben a leginkább magas kockázatú személyeknek biztosítják a lehetőséget. Az érdeklődés nagy a vakcina iránt - mondta Müller Cecília és bejelentette, hogy tegnap este megérkezett a vakcina alkalmazási leirata, ami rengeteg információt tartalmaz, mind a betegtájékoztatóra, mind az oltási technikára vonatkozóan. Ezt haladéktalanul eljuttatják az egészségügyi szolgáltatókhoz, ők is ebből fognak tájékozódni.

Szerdai statisztika

1894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 308 262 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 616 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 114 631 fő, az aktív fertőzöttek száma 185 015 fő. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 21 százaléka budapesti. 6727 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 495-en vannak lélegeztetőgépen.

Mi fog történni az oltóhelyeken?

Az oltásra jelentkező teljes körű felvilágosítást kap, megkapja a betegtájékoztatót, ezután ki kell töltenie egy kérdőívet a kórelőzményeiről és egészségi állapotáról, mert vannak olyan állapotok, amiknél ellenjavallt az oltás. Ilyen például az alkotórészekkel szembeni allergia.

A tájékoztatást követően belegyező nyilatkozatot kell tenni. Az oltás beadása után pedig körülbelül 20 percet várakozni kell, ezalatt megfigyelés alatt tartják az oltóorvosok a pácienst, hogyha esetleg bármiféle reakció fellépne, azt gyorsan el is tudják hárítani.

Az oltást követően mindenki oltási igazolási kártyát kap a személyes adataival és a vakcina típusával, gyártási számával, valamint a vakcina második felének beadási időpontjával (ez 3 héttel későbbi időpont). Az oltást követően mindenki figyeljen magára, és ha bármilyen tünetet észlel, jelezze az oltóorvos számára - kérte a tisztifőorvos.

Az alkalmazási előírat szerint jellemzően helyi reakciók fordulhatnak elő az influenza oltáshoz hasonlóan, a deltaizom területén, ahova az oltást adják.  Itt kis fájdalom, bőrpír, duzzanat keletkezhet, ami magától múlik, nem kell tőle megijedni. Nagyon ritkán előfordulhat nyirokcsomó duzzanat, izomfájdalom, esetleg hőemelkedés, ami paracetamolra elmúlik. Az oltást követően érdemes pihenni és a nagyobb megterheléssel járó fizikai munkát kerülni - javasolta Müller Cecília.

Kiemelte, hogy december 27-én szeretettel várják oltásra azokat az egészségügyi dolgozókat, akik védetté szeretnének válni.

Az oltást nem ajánlják egyelőre a várandósoknak és azoknak, akik ezt a közeljövőben tervezik. Illetve oltás után legyen 2-3 hónap várakozási idő a fogamzás előtt.

Nagyon sok olyan kérdés van még, amire egyelőre nem lehet válaszolni,  mert az első oltások beadása óta nem telt el hosszú idő.

Az első adag vakcina után folyamatos lesz a beszállítás a gyártó cég tájékoztatása szerint. Az oltási terv szerint az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozói, a krónikus betegek és rendvédelmi szervek munkatársai következnek. Az oltási tervnek megfelelően lehetőség lesz mindenkinek a védőoltás felvételére, és kérem, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel - fogalmazott Müller Cecília, aki szerint Magyarországon nagyfokú bizalom van a védőoltások iránt.

A mai naptól a köznevelésben dolgozóknak jelentkezési lehetőséget biztosítottak arra, hogy azok, akik ezt igénylik, december 30-án 12 óráig időpontot foglalhassanak a következő félév megkezdése előtti tesztelésre, amire január 2-án és 3-án kerülhet sor 99 mintavevő ponton.

Az újságírók kérdéseire a következő válaszok hangzottak el:

A kórházban kezelt covidos betegeknek ajánlott az utánkövetés, hogy szövődmény esetén időben beavatkozhassanak az orvosok. Az egészségügyi szolgáltatók rendszerint visszahívják ezeket a betegeket.

Aki koronavírusra gyanakszik és rosszul van, hívja a háziorvost, az ügyeletet, vagy a mentőket.

Szentestére csak a kijárási tilalmat oldották fel, a csoportosulási, és a gyülekezési tilalom érvényben maradt.

A két oltás között mindenki vigyázzon magára, ha mégis megbetegedne, akkor az újabb adag beadásával meg kell várni, amíg meggyógyul. A teljes védettség a 2. adag beadása utáni 7. nap körül alakul ki.