Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oltások megszervezésére országos és megyei oltási munkacsoportok jöttek létre, ezek rendszeresen üléseznek - jelentette be György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője. Eddig 200 ezer ember számára elegendő vakcina érkezett az országba, 175 ezer főt már beoltottak,  hétvégén pedig a teljes mennyiség eloltásra kerül.

Az egészségügyi és szociális szféra dolgozóinak és lakóinak kampányoltása után is megkaphatják a védőoltást egyénileg azok, akik kimaradtak a kampányból.

Az oltócsapatok csütörtöktől vasárnapig végeznek az idősotthonokban és bentlakásos intézményekben, ma 456 intézményt keres fel a 255 csapat az előre bejelentett 22-24 ezer ember beoltásához.

Ha 6-nál kevesebb ember marad estére, nem bontanak fel új ampullát

Az oltási munkacsoport arról is döntött, hogy nem maradhat eloltatlan vakcina, a csapatokat szigorúan megkérték, hogy szervezzék meg, hogy az esetleges maradékot már regisztrált, jogosult személy kaphassa meg - hangsúlyozta György István. Ha ez mégsem sikerül, és az esti órákra kevesebb mint 6 oltakozásra váró marad, akkor nem nyitnak ki új ampullát.

Jövő héten megkezdődik a védőoltásra regisztrált legidősebb korosztály immunizálása, amiben számítanak a háziorvosokra, akik az ezzel kapcsolatos feladataikat a mai napon fogják megkapni levélben, részletesen leírva, hogy mit kérünk tőlük. Megkapják a praxisukban védőoltásra regisztrált legidősebbek listáját, ezeket életkori sorrendbe állítjuk és a regisztráció során megadott elérhetőségeket is biztosítjuk. Egyfelől életkori sorrendben, másfelől a regisztráció sorrendjében állnak fel a listák - részletezte György István.

A háziorvosok a kapott listák alapján keresik meg az oltásra regisztráltakat

A háziorvosok e listák alapján megkeresik a hozzájuk tartozó legidősebbeket időpont egyeztetés céljából. Mintegy 1800 olyan háziorvosi praxis kerül kijelölésre, akik 1 ampulla Moderna vakcinát fognak kapni, amiben 10 adag oltóanyag van, a lista alapján 10 személlyel kell egyeztetniük és a lista sorrendjét tartva, de az olthatóság figyelembevételével kell kiválasztaniuk 10 személyt, akiket a rendelőben, vagy otthonukban oltanak. Valamennyi háziorvos segítségét kérik abban, hogy találjon 6 olyan személyt a kapott sorrendből kiindulva, akiket betegszállítókkal a megyei oltópontra fognak beszállítani, ahol megkapják a Pfizer vakcinát.

Így az 1800 praxisban összesen 18 ezer embert, a beszállításokkal pedig praxisonként 6 személyt oltanak be, ami összesen több mint 30 ezer ember immunizálását jelenti a jövő hét végéig.

Az ehhez szükséges szervezést jövő hét elején megkezdik. Vasárnap egy szállítmány Moderna vakcinával indul ez a szakasz, és hétfőn és kedden is érkeznek szállítmányok - tette hozzá György István.

Fő szabály, hogy a héten valamennyi vakcina eloltása kerüljön - hangsúlyozta.

Akik az oltásra jelentkeztek, azok tehát a regisztráció sorrendjében 
kerülnek beoltásra

- mondta György István,

aki szerint a következő hét pilot hét lesz, abban az értelemben, hogy praxisonként 10 emberre kell megszervezni az oltást, a betegszállítási feladatokat pedig 6 emberre. A folytatásban mindenkire sor kerül a rendelkezésre álló vakcina mennyiségének a függvényében.

Vasárnap estig az oltócsoportok valamennyi szociális intézménybe eljutnak, ez óriási lépés lesz. Ezt követi az idősek beoltása, amelynek során számítunk a háziorvosokra - erősítette meg Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A fertőzöttek száma nem csökken látványosan, csakis a védőoltás lesz a kiút a járványból - tette hozzá.

Az OGYÉI megadta az engedélyt a Sinopharm vakcinájára

A mai napon az OGYÉI kiadta az engedélyt a kínai Sinopharm készítményére is, a Pfizer , a Moderna, a Szputnyik és az AstraZeneca után, ezzel bővül a paletta, amivel a lakosságot oltani tudjuk  - jelentette be Müller Cecília. Bízunk abban, hogy ezek nagy mennyiségben hozzáférhetővé válnak és az immunizálás rövidebb idő alatt végbe tud menni - fogalmazott.

Pénteki statisztika

1459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 364 909 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 83 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 374 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 254 783 fő, az aktív fertőzöttek száma 97 752 főre csökkent. 3649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

Jelenleg a Pfizer és a Moderna vakcináival oltunk, ezek mRNS vakcinák, amelyek úgy működnek, hogy a pici örökítőanyag mennyiséget becsomagolva juttatjuk be a szervezetbe, amely azután elkezdi termelni az ellenanyagot. Mindkét vakcina két oltásból áll, a teljes védettség a második oltás után alakul ki. A világban már nagyon sokat beadtak ezekből a vakcinákból, és egyre többet adnak be más típusú vakcinákból is. Úgy tűnik, hogy a többféle technológiával előállított vakcinák széleskörűen működnek, és biztonságosak. Eddig csekély számú bejelentés érkezett oltási reakciókról, de ezek is jól kezelhetők paracetamollal - magyarázta Müller Cecília.

Kérdésekre adott válaszaival tisztázta még:

Ha valaki megkapta az első oltást, de a második idejére beteg lesz, akkor amíg beteg, nem kaphatja meg a második adagot, csak a gyógyulása után. Kérik, hogy akivel ilyen eset előfordul, jelezze az oltópontnak, hogy mást tudjanak a helyére besorolni.

Az orosz vakcinát illetően már 9 paraméterből 7 vizsgálatával végeztek a virológusok, mindegyik eredménye kedvező. Még nem végeztek a biológiai vizsgálattal, amihez meg kell várni a vírus elvileg vizsgálandó szaporodását, de abban bíznak, hogy ez nem fog bekövetkezni. A vizsgálatot a jövő hét végéig be fogják fejezni.